Европейският съюз се опитва да изгради по-дефанзивна стратегия спрямо Китай

...
Европейският съюз се опитва да изгради по-дефанзивна стратегия спрямо Китай
Коментари Харесай

ЕС активизира дипломацията, за да се защити срещу китайската сила

Европейският съюз се пробва да построи по-дефанзивна тактика по отношение на Китай и засилва дипломацията, с цел да ограничи способността на Пекин да купува задгранични компании в блока, който е най-големият му търговски сътрудник, настояват дипломати и чиновници.

Въпреки дневния ред, доминиран от наближаващия Брекзит, водачите на Европейски Съюз ще употребяват срещата си на 21 март, с цел да обсъдят политиката на Китай за пръв път от доста години. Тя е част от поредност съвещания на високо ниво преди визитите на президента Си Цзинпин в Италия и Франция и срещата на върха ЕС-Китай на 9 април. Ускоряването на дипломатическата интензивност, включваща специфични препоръки на посланици, специалисти и външни министри, бележи групова преоценка на китайско-европейските връзки след десетилетия на разрастваща се търговия и благоволение към Пекин, контрастиращо с по-агресивната позиция на Съединените щати.

Европейският оптимизъм се трансформира в отчаяние от бавното отваряне на китайската стопанска система, поредицата от изкупувания от Китай на компании в основни браншове, американския напън за отбягване на Китай заради опасения от шпионаж и чувството в Брюксел, че Пекин не е спазил обещанието си да пази свободната търговия и глобализацията.

Четирима високопоставени дипломати и чиновници на Европейски Съюз, поддържащи тесни контакти с китайците, обявиха, че губят вяра по бизнес разногласия, точещи се години наред, като да вземем за пример траялите близо десетилетие договаряния за специфичен контракт за увеличение на капиталовите потоци.

" Китайците приказват добре, само че когато стане дума за взимането на решение, те непрекъснато отсрочват ", сподели почитан чиновник на Европейски Съюз, давайки образец с пропуснат през октомври от Китай краен период за завършването на договорка за признание на системата на Европейски Съюз за отбрана на наименованията на храните. Китай също така се отхвърли от съглашение да влага в инфраструктурен фонд на Европейски Съюз за милиарди евро.

Говорителят на китайското външно министерство Лу Кан съобщи на 1 март пред публицисти, че Китай се надява, че Европа ще продължи да дава " почтена, обективна и недискриминационна среда " за китайските компании.

С дневен оборот от над един милиард евро Европейският съюз е най-големият търговски сътрудник на Китай, а Китай отстъпва единствено на Съединени американски щати като пазар за европейските артикули и услуги. Въпреки това китайските търговски ограничавания са по-сериозни от бариерите на Европейски Съюз в съвсем всички браншове на стопанската система, настояват основаната в Ню Йорк изследователска компания " Родиум груп " и немският институт за проучване на Китай " Меркатор ". По техни данни китайските вложения в Европейски Съюз са надалеч по-големи от тези на европейските компании в Китай в множеството браншове на производството.

Стратегически противник?

През 2017 година въодушевените от лозунга " Америка преди всичко " политики на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп на пръв взор сплотиха Китай и Европа, откакто Си отбрани свободната търговия на Световния стопански конгрес в Давос. Според европейците обаче смяната в стила не е довела до по-малко протекционизъм от страна на Пекин.

Европейският съюз съобщи, че самодейността за развиване на високотехнологична промишленост " Произведено в Китай 2025 " разчита на противозаконна държавна поддръжка и дотации, като заплашва европейските компании, в това число телекомуникационните и самолетните компании. Китай неведнъж отхвърли тези изказвания. На срещата този месец европейските водачи евентуално ще обсъдят дали е допустимо да бъде наложена възбрана на създадени от Хуавей устройства за мобилните мрежи от ново потомство, макар че необятният спор в европейските столици е към момента на ранен етап.

Европа се трансформира в главното полесражение на американската акция за прочистването на западните мрежи от китайско телекомуникационно съоръжение, като Вашингтон упрекна Хуавей, че шпионира в интерес на Пекин - изказвания, които компанията нееднократно отхвърли.

" Никой в Европейски Съюз не желае да изолира Китай, само че би трябвало да се подготвим по-добре против една страна, която в някои области се трансформира в стратегически противник. Не разполагаме с ясна политика, само че обсъждаме голям брой хрумвания ", съобщи почитан посланик на Европейски Съюз.

Китайските чиновници отхвърлят изказванията на Съединени американски щати, че китайските технологии могат да се употребяват за шпионаж от Пекин. Китайският министър председател Ли Къцян ще участва на априлската среща на Европейски Съюз в Брюксел, с цел да изрази настояванията на Китай за почтено отнасяне в търговията и вложенията. Освен това Ли ще взе участие по-късно този месец в среща в Хърватия с 16 централноевропейски и източноевропейски страни членки на Европейски Съюз и нечленуващи в Европейски Съюз.

Мониторинг на покупко-продажбите

Лидерите на Европейски Съюз няма да се договорят за нова тактика на 21 март, само че се чака Европейската комисия да показа хрумвания за европейска индустриална политика в отговор на апелите на Франция и Германия за конкуренция с задграничните противници и за по-добра отбрана на технологиите от задгранично изкупуване.

Една от концепциите е да се съживи прекратения през 2012 година план за Международен инструмент за придобиванията, който планува непознатите страни да отварят пазарите си за придобивания в подмяна на достъп до Европа и да лимитират достъпа в избрани области.

След вълната от китайски вложения в Европа, като се стартира от най-голямото пристанище в Гърция и се стигне до производител на роботи в Германия, Европейският парламент реши през февруари да сътвори система за съгласуване на наблюдението на задграничните придобивания и вложения. Според европейските чиновници обаче наблюдението на вложенията не е задоволително.

Европейският комисар Джулиън Кинг съобщи предишния месец, че е " време да обсъдим дали желаеме да продължим, както в този момент, да следим по какъв начин напредналите ни технологии се изкупуват една след друга ".

Той предизвести и за рисковете от това да се " разрешава на преобладаващия снабдител на 5G да се появява на всички места из континента ", а ръководителят на английското външно разузнаване Алекс Йънгър съобщи, че Европа би трябвало да работи " най-малко толкоз стратегически ", колкото Китай, що се отнася до създаването на технологиите на бъдещето.

" Това е апел за пробуждане и мисля, че би трябвало да го чуем ", съобщи той пред публицисти на Мюнхенската конференция по сигурността
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР