Европейският съюз призова за спокойствие преди срещата между лидерите на

...
Европейският съюз призова за спокойствие преди срещата между лидерите на
Коментари Харесай

ЕС призова Сърбия и Косово към спокойствие

Европейският съюз прикани за успокоение преди срещата сред водачите на Сърбия и Косово в Брюксел за превъзмогване на напрежението в района, съобщи организация ДПА. Високопоставените политици от Сърбия и Косово би трябвало да сложат завършек на " взаимната неприязън и рисковите изказвания и да работят отговорно ", съобщи представителят на Евросъюза Набила Масрали.

В четвъртък се възнамерява сръбският президент Александър Вучич и косовският министър-председател Албин Курти да се срещнат с висшия представител на Европейския съюз за външната политика и политиката на сигурността Жозеп Борел. Борел свика срещата след решението на Косово да отсрочи въвеждането на противоречиви нови правила за граничния си пункт със Сърбия, което провокира напрежение.

Сърби блокираха достъпа до два гранични пункта в Северно Косово, което е обитаемо най-вече със сърби. Косовската полиция заяви, че незнайни причинители са стреляли по косовски служители на реда. Никой не е бил ранен.

Косовските управляващи възнамеряваха да спрат да признават сръбски документи за идентичност при започване на август - стъпка, която те преглеждат като реципрочно деяние. Сръбските управляващи не признават косовските документи.

Косово разгласи самостоятелност през 2008 година. Сърбия не е признала независимостта на Косово и продължава да предявява искания към територията.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР