Европейският съвет заседаваше във вторник за трети пореден ден по

...
Европейският съвет заседаваше във вторник за трети пореден ден по
Коментари Харесай

Отново тежки пазарлъци за лидерските постове в ЕС

Европейският съвет заседаваше във вторник за трети следващ ден по новите кандидатури за висшите постове в Евросъюза. Заседанието бе оповестено за 12:00 часа, след това началото му бе отсрочено за 15:00 часа, само че даже и в 17 часа още не бе почнало. През цялото това време вървяха съвещания сред водачите на Европейски Съюз.

В ранния следобяд преди съвещанието бе обявено, че в кандидатската игра е включена и Урсула фон дер Лайен като ръководителка на Еврокомисията. сега тя е министър на защитата на Германия. Всъщност името й почнало да се загатва още в понеделник вечерта, само че едвам на идващия ден кандидатурата й влезе " в оборот ". По-късно бе обявено, че тя има поддръжката и на Вишеградската четворка - с изключение на на канцлерката Ангела Меркел. Самата Лайен е родена в Брюксел. В тази връзка медиите оповестиха, отново преди съвещанието, за нов пакет от претенденти за висшите постове - Урсула декор дел Лайен за ръководител на Еврокомисията, Манфред Вебер за ръководител на Европарламента, белгийският министър председател Шарл Мишел отпред на Европейския съвет, словашкият зам.-председател на сегашната Еврокомисия Марош Шефчович като висш представител за външната политика, а директорката на МВФ отпред на Европейската централна банка (ЕЦБ). По този мотив изданието " Политико " ликуващо съобщи, че има френско-германски консенсус за Лайен и Кристин Лагард. Но съгласно други известия външната политика на Европейски Съюз ще бъде водена от испанския социалист Жозеп Борел.

Но кандидатурата на Лайен породи въпросителни за Манфред Вебер отпред на Европарламента. В Европейски Съюз работи правилото, че ръководителите на Еврокомисията и Европарламента не би трябвало да са от едно европейско политическо семейство. А с изключение на германци Лайен и Вебер са от една и съща партия - ЕНП. Ето за какво малко по-късно в листата за претенденти се появи името и на Сергей Станишев като претендент за ръководител на Европарламента. Най-важният аргумент е, той е от друго политическо семейство - от Партията на европейските социалисти (ПЕС), даже е неин ръководител, плюс и евродепутат от 2014 година

Но съгласно други информации Станишев и Вебер ще си поделят председателството на Европарламента, или по 2,5 години.

В същото време бе обявено, че за водач на Европарламента се спряга и германката Ска Скелер, която е съпредседателка на Групата на зелените в Европарламента.

При идването за съвещанието Бойко Борисов съобщи пред публицисти, че най-подходяща отпред на Еврокомисията е Кристалина Георгиева. По думите му доста от сътрудниците бяха срещу нея, задето преди време е напуснала пост в Еврокомисията. Иначе несъмнено по-подходящ претендент за комисията от нея нямало като опит, познания и умения. " Кристалина Георгиева е извънредно добре готова. Въпросът е да се намерят задоволително хора да я поддържат, от няколко страни има поддръжка ", уточни министър председателят. " Тя има и моята поддръжка, тъй като би било извънредно влиятелно за България да вземе този пост ", разгласи Борисов.

В същото време той съобщи, че е предложил хърватския министър председател Андрей Пленкович за ръководител на Европейска комисия. Според българския министър председател везните за най-високия пост в Европейски Съюз се накланят към Източна Европа. В отговор на въпрос той сподели, че ЕНП към момента държи водачеството на ЕНП да бъде нейно.

Междувременно италианският министър председател Джузепе Конте съобщи: " Бих желал да имаме жена ръководител на комисията ". Дипломати споделят, че той имал поради не датчанката Маргрете Вестагер, а Кристалина Георгиева.

Вчера Италия застана на страната на Вишеградската четворка против кандидатурата на холандския социалист Франс Тимерманс за ръководител на Еврокомисията.

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел счита, че срещата на върха на Европейски Съюз се е провалила поради Европейската национална партия (ЕНП), чиито членове не са съумели да се схванат между тях. " Ние разбрахме, че ЕНП се провали. Надявам се, че през нощта са съумели да " презаредят " и в този момент да могат да работят дружно ", съобщи той пред публицисти. Бетел счита, че " Маргрет Вестагер има всички нужни пълномощия да управлява Европейската комисия ".

Междувременно новият Европарламент стартира първата си сесия със остарелия водач Антонио Таяни. В сряда депутатите ще изберат нов ръководител без значение от решенията на Европейския съвет за висшите постове в общността.

28 английски депутати от групата на Найджъл Фараж, подкрепящи Брекзит, спретнаха показна проява - те се обърнаха с тил към залата, до момента в който се изпълняваше химнът на Европейски Съюз. Това провокира учудени погледи у останалите евродепутат. Но няколко евродепутати дойдоха с яркожълти тениски с надпис " Спрете Брекзит ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР