Европейският омбудсман Емили О'Райли обвини Европейската комисия в лошо администриране,

...
Европейският омбудсман Емили О'Райли обвини Европейската комисия в лошо администриране,
Коментари Харесай

Критики срещу ЕК заради съобщения между Урсула фон дер Лайен и шефа на Pfizer

Европейският омбудсман Емили О'Райли упрекна Европейската комисия в " неприятно администриране ", откакто органът не даде достъп до известия сред ръководителя Урсула фон дер Лайен и изпълнителния шеф на Pfizer, свързани с покупката на Covid ваксини. Това съобщи Euronews.

О'Райли предложи на Европейска комисия да извърши " по-обстойно търсене на съответните известия ".

През април предходната година The New York Times разкри, че ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и основният изпълнителен шеф на Pfizer Алберт Бурла са си разменяли текстови известия и позвънявания по отношение на поръчки за ваксини за страните от Европейски Съюз. След това публицист изиска от Европейска комисия достъп до известията и други документи, само че институцията не го даде.

Според следствието на омбудсмана Европейска комисия не е поискала ясно и изрично от кабинета на Фон дер Лайен да потърси текстовите известия.

" Това не дава отговор на упованията за бистрота и административни стандарти в Европейска комисия. Когато става въпрос за правото на обществен достъп до документи на Европейски Съюз, от голяма важност е наличието на документа, а не устройството или формата. Ако текстовите известия се отнасят до политиките и решенията на Европейски Съюз, те следва да се третират като документи на Европейски Съюз. Администрацията на Европейски Съюз би трябвало да актуализира своите практики за вписване на документи, с цел да отрази тази действителност ", сподели О'Райли.

Комисията би трябвало да изпрати отговор до омбудсмана по проблема до 26 април.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР