Служебният премиер Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера

...
Служебният премиер Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера
Коментари Харесай

Димитър Главчев разпореди отмяна на решението за създаване на частна детска болница

Служебният министър председател Димитър Главчев разпореди да бъде анулирано признатото през вчерашния ден решение за основаване на Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Мама и Аз “ в София.

Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет.

„ Ако отчетът за анулация на решението не бъде подаден през днешния ден от министъра на опазването на здравето, министър председателят Главчев ще предложи на президента Румен Радев министърът на опазването на здравето Галя Кондева да бъде освободена от поста “, се споделя в позиция на Министерския съвет публикувана до медиите. 

Вчерашното решение на служебния кабинет на Димитър Главчев да утвърди основаването на частна Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Мама и Аз “ в София провокира  остри реакции измежду политическите партии  и обществото. 

Служебният министър председател Димитър Главчев уточни, че няма колизия сред частната детска болница и държавната и разгласи, че финансирането за държавната детска болница е обезпечено.

Проектът за частната болница e на стойност 120 милиона лв., като вложителят е декларирал подготвеност да я построи в период до 48 месеца. Решението на кабинета докара до реакцията на Обществения съвет за основаване на Национална детска болница, съгласно който София и районът нямат финансовия и кадрови потенциал да захранят две огромни, многопрофилни детски лечебни заведения.

От здравното министерство разясняват, че в многопрофилната болница " Мама и аз " ще се лекуват най-вече пациенти над 18 години. Предвидено е там да има единствено едно педиатрично поделение с 40 кревати. Болницата ще работи със Здравната каса. Колкото до бъдещата национална детска болница от министерството осведомят, че следва подписване на контракт с компанията реализатор.

В своя позиция, изпратена до медиите, от Обществения съвет за основаване на национална детска болница настояха служебното държавно управление да даде неотложно пояснение за решението си да утвърди плана за основаване на частна  многопрофилна детска болница на територията на София. Според Обществения съвет одобряването на частния план минира основаването на Национална детска болница и слага под въпрос всички  положени до този миг старания и поети задължения.

Фондация „ Даная “ разгласи, че ще съди страната за решението на Министерския съвет да утвърди построяването на частно лечебно заведение преди завършването на бъдещата Национална детска болница.

Днес в писмо до медиите президентът Румен Радев прикани служебното държавно управление на Димитър Главчев да премисли решението за създаването на частна детска болница в София.  „ Здравеопазването, изключително детското, би трябвало да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес “, уточни президентът.

От ПП-ДБ оповестиха, че ще дадат на прокуратурата и ДАНС решението за основаване на частна детска болница. От партията ще внесат сигнал за инспекция на изискванията, при които е издадено разрешението, както и на разбора на потребностите от откриване на частната болница, който е осъществен. 

Те приканиха президента, назначил служебното държавно управление, и премиера Главчев да подхващат дейности за отдръпване на взетото решение.

От Движение за права и свободи също излязоха с позиция по тематиката. Председателят на партията Делян Пеевски прикани служебното държавно управление неотложно да анулира решението си за изграждане на частна детска болница.

„ Българските жители би трябвало да научат кой подведе Министерски съвет да вземе сходно решение и чии лобистки ползи обслужи. Хората би трябвало да знаят за какво и по какъв начин се вземат решенията, които засягат най-ценния капитал за бъдещето на страната - нашите деца “, гласи позицията на Делян Пеевски.  

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР