Европейският авиостроителен концерн Airbus показа на 9 януари в своя

...
Европейският авиостроителен концерн Airbus показа на 9 януари в своя
Коментари Харесай

Европейският Airbus показа нов уникален транспортен самолет

Европейският авиостроителен тръст Airbus сподели на 9 януари в своя цех във френската Тулуза първият аероплан за извънгабаритни товари Beluga XL. До края на 1980-те години Airbus използваше за транспортиране на едрогабаритни самолетни елементи до заводите за дефинитивно сглобяване (опашни секции или конзоли за крилете) американски транспортни самолети Super Guppy на Boeing. Тогава производството набъбна дотолкоз, че американските машини не смогваха да се оправят с товарите.

През 1992-1999 година Airbus сглоби пет транспортни самолета Beluga за извънгабаритни товари. Те се употребяват и до в този момент, само че доста са остарели. На тяхно място ще бъдат употребявани Beluga XL.

Проектът започва през 2014 година, като за основа е взет товарният аероплан А330-200, пренасящ до 53 тона. Дължината на Beluga XL е 63 м, размахът на крилото е 60 м, а височината е 19 м. Максимална маса при политане е 227 тона, пределна отдалеченост при цялостно натоварване – 4000 км. Летателните изпитани по проект би трябвало да стартират в средата на тази година.

Редовната употреба е планувана за 2019 година, като главно ще транспортира крилете за новите пътнически лайнери А350 XWB.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР