Европейските лидери приеха заключения, в които настояват ЕС да затвори

...
Европейските лидери приеха заключения, в които настояват ЕС да затвори
Коментари Харесай

ЕС реже въздушните връзки с Беларус заради отклонения самолет

Европейските водачи одобриха изводи, в които упорстват Европейски Съюз да затвори въздушното си пространство за авиолиниите на Беларус, както и да бъде отсечен достъпа им до летищата на Общността. Те упорстват също европейските авиопревозвачи да заобикалят полети над Беларус. Лидерите настояха Съветът да изготви допустимо най-бързо лист на хора и организации в Беларус, на които на бъдат наложени спомагателни наказания.

Заключенията са в отговор на наложително приземения аероплан в Минск, извършващ полет от Атина за Вилнюс и задържането на опозиционния публицист Роман Протасевич и София Сапега, за чиито абсолютно освобождение упорстват.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел бе безапелационен:

„ С две думи, ние няма да толерираме опитите да се играе на съветска рулетка с живота на почтени цивилни жители. Това, което се случи, е недопустимо ".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че въздушните сили на Беларус са били употребявани за реализиране на отвличане:

„ Със службите на авиацията бе осъществена корист, с цел да подкрепят страната да поеме контрола върху въздухоплавателно средство от Европейски Съюз. Беларус употребява контрола върху своето въздушно пространство, с цел да реализира отвличане под контрола на страната. Затова повече не можем да имаме вяра в сигурността на полетите над Беларус и Съветът ще предприеме ограничения, с цел да забрани полетите над пространството на Европейски Съюз, както и достъпа до летищата на беларуските линии до Общността ".

Лидерите показаха цялостна взаимност с Чехия и осъдиха противозаконните, провокативни и подривни дейности на Русия против Европейски Съюз, страните-членки и отвън тях. Те препотвърдиха единството на Общността и солидарността против такива дейности, в това число и с сътрудниците от Изток.

„ Всички се съгласихме, че Русия непрестанно предизвика нашите ползи и полезности ", сподели Урсула фон дер Лайен и добави, че се виждат опитите ѝ да раздели и отслаби страните членки.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР