Европейските индустриални гиганти от месеци се опасяват, че недостигът на

...
Европейските индустриални гиганти от месеци се опасяват, че недостигът на
Коментари Харесай

Европейската индустрия се бори с растящите цени на енергията

Европейските индустриални колоси от месеци се притесняват, че дефицитът на газ тази зима ще докара до ограничение на производството. Но даже и при съществуването на гориво, фирмите откриват, че не могат да си го разрешат, предава Bloomberg.

Не става въпрос за прекъсване на работа. Става въпрос за цени, за разноски ", сподели Кристиан Левин, основен изпълнителен шеф на Traton SE, поделение за произвеждане на камиони на Volkswagen AG.

Европа заплаща седем пъти повече за газ, в сравнение с Съединени американски щати, което акцентира трагичното понижаване на промишлената конкурентоспособност на континента и заплашва да нанесе трайни вреди на стопанската система му. Тъй като съветският президент Владимир Путин удвоява военните си старания в Украйна, има малко признаци, че газовите потоци - и доста по-ниските цени - ще бъдат възобновени в Европа в близко бъдеще.
Признаци на икономическа промяна
Германия - най-голямата стопанска система в Европа - следи понижаване на нормалния си търговски остатък, защото скокът на разноските за вносна сила компенсира износа на коли и машини с висока стойност, а химическите компании започнаха да трансферират производството си отвън страната. Миналия месец индустриалните цени в Германия скочиха с рекордните 46%.

Производителят на пластмаси Covestro няма да прави вложения за напредък в Европа, в случай че рецесията се резервира, и вместо това ще огледа към Азия.

Компанията може да си обезпечи сила на цени 20 пъти по-ниски от тези на немския и европейския спот пазар ", съобщи основният изпълнителен шеф на Covestro Маркус Щайлеман.

Volkswagen - най-големият производител на коли в Европа - предизвести в четвъртък, че може да трансферира производството си от Германия и Източна Европа, в случай че цените на силата не се намалят.

Този уикенд канцлерът Олаф Шолц ще пътува с група бизнес водачи до Близкия изток, където се пробва да подписа покупко-продажби за полутечен природен газ (LNG) със Саудитска Арабия и Катар, с цел да компенсира съкращенията на Русия.

По думите на немски чиновници договарянията ще са сложни, защото доставчиците на газ, в това число Катар, играят твърдо във връзка с цената и продължителността на евентуалните съглашения. Дискусиите с доставчиците в Европа и Северна Америка се оказаха също толкоз комплицирани, което акцентира сложната битка, пред която е изправен Шолц, с цел да обезпечи доставки на цени, които да поддържат конкурентоспособността на немската стопанска система.

Covestro чака сметките й за гориво да доближат 2.2 милиарда евро през 2022 година, което е съвсем четири пъти повече от разноските й през 2020 година, годината преди Русия да стартира да приключва доставките на газ за Европа. 

При настоящето ниво на цените, енергоемката немска индустрия към този момент не е конкурентоспособна в международен мащаб. За редица химикали вносът от Съединени американски щати или Китай към този момент е по-евтин, в сравнение с локалното им произвеждане ", съобщи говорителка на Covestro.

Където е допустимо, производителите, в това число Volkswagen и BMW, минават от газ към петрол или въглища, с цел да поддържат работата на оборудванията. Но някои енергоемки производства - като метали, хартия и керамика - станаха неизпълними, което кара от ден на ден компании да стопират работа, да трансферират производството си в чужбина или, като химическия колос BASF SE, да внасят основни материали като амоняк от съперници. Mercedes-Benz в действителност усили производството на основни автомобилни елементи, с цел да се ресурси при положение, че се наложи да затвори немските си фабрики.

" Тези тежести нанасят трайни вреди на индустриалното ядро на нашата стопанска система ", сподели Кристиан Зайферт, ръководещ шеф на VIK, група, която съставлява енергоемки компании.

Ние незабавно съветваме политиците да подхващат решителни дейности, с цел да не останат Германия и Европа като място за бизнес изцяло изостанали в интернационален проект ", добави той. 

Правителствата в цяла Европа, където индустриалното произвеждане съставлява към една четвърт от стопанската система, подхващат незабавни дейности за подсилване на комуналните услуги и намаляване на въздействието на рецесията. Тази седмица Обединеното кралство разгласи проект на стойност към 40 милиарда паунда. Планът планува ограничение на цените на едро на силата, които се включват в договорите за доставка на газ и електрическа енергия за предприятията за интервал от шест месеца.

Германия, заради огромната си взаимозависимост от съветския газ, е наранена по-силно от дефицита на сила, в сравнение с доста от прилежащите й страни. Но останалата част от континента е подложена на сходно напрежение. Във Франция производителят на стъкло Duralex, намиращ се покрай Орлеан, съобщи, че слага пещта си в режим на подготвеност за 5 месеца, макар че портфейлът с поръчки на компанията е цялостен и продажбите порастват.

Продължаването на производството на сегашните цени би било финансово отклоняване ", съобщи Жозе-Луис Лакуна, президент на Duralex, която изнася в 110 страни и чийто модел Picardie е включен във кино лентата за Джеймс Бонд Skyfall.

В четвъртък френският президент Еманюел Макрон прикани дребните и междинните предприятия да се въздържат от сключване на нови контракти за доставка на сила на " безумни цени ", като съобщи, че държавните управления са в развой на предоговаряне на цените на газа и електрическата енергия.

Залогът е може би най-голям в Германия, където индустриалното произвеждане съставлява към 30% от стопанската система и в него са заети към 1.15 млн. души. Енергоемките фабрики в цялата страна създават всичко - от съставни елементи за скоростни кутии на коли до химикали за медикаменти и пластмаси за ежедневна приложимост. Компанията Covestro, която създава материали за строителната и автомобилната индустрия, съобщи, че търсенето стартира да се свива.

Бавно губим клиентите си. Имаме повишен брой банкрути, повишен брой затваряния на предприятия и доста лимитирани покупки ", сподели Щайлеман.

Тази седмица Германия съобщи, че ще национализира Uniper - най-големия вносител на газ в страната - с финансова инжекция от 8 милиарда евро, а страната е подготвена да наложи такса върху газа на 1 октомври, която разпределя тежестта на растящите цени на едро на силата върху семействата и предприятията. 

Предприятията осъдиха този проект. 

" Нашите компании към този момент не могат да се оправят с спомагателните тежести. Ситуацията става все по-драстична ", съобщи Волфганг Гросе Ентруп, ръководител на химическата асоциация VCI - организация, която съставлява компании като BASF и Evonik Industries, основни снабдители на немския автомобилостроителен бранш.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР