В област Търговище нараства броят на учениците, диагностицирани със затлъстяване.

...
В област Търговище нараства броят на учениците, диагностицирани със затлъстяване.
Коментари Харесай

В област Търговище нараства броят на учениците, диагностицирани със затлъстяване

В област Търговище нараства броят на учениците, диагностицирани със затлъстяване. Проблемът е открит при 9,89 % от всички прегледани през 2023 година възпитаници в района, което е с малко над един % повече спрямо миналата година. Това оповестиха от Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в Търговище във връзка Европейския ден за битка със затлъстяването – 19 май, осведоми Българска телеграфна агенция.

Общият брой на учениците, минали годишен профилактичен обзор в региона през 2023 година е 8636. От тях 1512 са с регистрирани болести, от които 854 са със затлъстяване, показват от РЗИ.  Това се равнява на 9,89 % от всички прегледани възпитаници. През 2022 година със затлъстяване са били 8,80 % от прегледаните възпитаници, а през 2021 година -  8,39 %. За поредна година като медицински проблем измежду учащите то е преди всичко. 

По общини най-голям е процентът на учениците със затлъстяване в община Опака – 18,28 %, следват: Търговище – с 11,14 %; Омуртаг – 8,11 %; Попово – 7,3 % и община Антоново – с 5,88 %. 

Справката на Регионалната здравна ревизия показва още, че в региона диагноза „ Затлъстяване “ е сложена и на 50 деца, посещаващи детски заведения през 2023 година От миналите годишен профилактичен обзор общо 2658 деца, при 161 от тях са открити отклонения в здравословното положение, което се равнява на 6,06 %. Специалистите показват, че 1,88 % от прегледаните са със затлъстяване. През последните три години този % варира сред 1,55 на 100 до малко над две на 100.

Доказано е, че при към 90 % от случаите затлъстяването е обвързвано с поведенческите фактори, по-специално с нездравословни хранителни привички и намалена двигателна интензивност, заради което то е предотвратимо. Създаването на здравословен модел на хранене и оптимална двигателна интензивност от детството понижава риска от появяването на редица болести в по-късна възраст. 

Мониторинг на хранителния статус на популацията се прави от 1997 година. Следят се индикаторите за наднормено тегло при децата. Непрекъснато се усъвършенстват разпоредбите за хранене на децата в яслите, детските градини и учебните заведения. Създадени са положителни условия за физическа интензивност в детските и образователни заведения. В образователните стратегии са включени начинания за промоция на здравето и образования за правилата на здравословното и уравновесено хранене.

За справяне с казуса специалистите от РЗИ – Търговище провеждат различни начинания за разпространение на здравословния метод на живот измежду възпитаниците на детски и образователни заведения. 

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР