Европейските депутати изразиха загриженост за спазването на върховенството на закона

...
Европейските депутати изразиха загриженост за спазването на върховенството на закона
Коментари Харесай

Заради ареста на Борисов: В ЕП загрижени за върховенството на закона у нас

Европейските депутати показаха угриженост за спазването на върховенството на закона в България по отношение на противозаконния арест на водача на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов, съобщи БГНЕС.

Председателят на Европейската национална партия Манфред Вебер напомни, че карцерът на Борисов е осъществен на 17 март тази година без да му бъде повдигнато публично обвиняване и без никакво съображение.

„ Това се случи по разпореждане на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и самият той беше поканил медиите да участват на ареста с пропагандна цел. Загрижени сме за положението на правовата страна в България. Пледираме за спазването на върховенството на закона и не можем да останем слепи за протичащото се в България “, безапелационен бе Вебер.

Той акцентира, че карцерът е бил приет за противозаконен от две правосъдни инстанции.

„ Осъждаме уверено това нелегално деяние и се застъпваме за Бойко Борисов. Арестът е срещу главните европейски права и не можем да се съгласим с него “, акцентира ръководителят на ЕНП.

Еврокомисарят по правораздаването Дидие Рендерс съобщи, че способените органи в държавите-членки би трябвало да организират следствия. „ За съответния случай със задържането на Бойко Борисов съдът е постановил, че има нелегално деяние и е отменил заповедта задържане “, установи той.

Представителите на ЕНП желаеха от левицата и зелените в Европейския парламент да вземат отношение по случая и да не мълчат когато става дума такова очевидно нарушаване на върховенството на закона.

„ Това не е политическо шоу, би трябвало да се зачитат правата на всеки жител и политики без значение дали е либерал, социалисти или зелен. Не мога да си показва да бъде задържан някогашен министър председател, това да не е Русия? Прокуратурата би трябвало да работи с доказателства. Крайно време е да се спрат личностните набези и да се работи рационално “, акцентира евродепутатът Томаш Здеховски. Той отхвърли обвиняванията на социалистите, които обявиха, че този спор се организира три седмици преди изборите и преследва други цели.

Моника Холмайер, която също посети България, съобщи, че някогашният министър председател и вътрешен министър са си разрешили да дадат повече права на полицията, което е по-характерно за една полицейска страна. „ Не може служители на реда случайно по искане на министър да арестуват водач на опозицията. Не желаеме да вкарваме такива стандарти “, безапелационна е евродепутатката.

От своя страна българските евродепутати от ЕНП припомниха, че карцерът на Бойко Борисов е станал единствено един ден, откакто той е взел безапелационна позиция в поддръжка на Украйна и изпращане на оръжие за тази страна, нещо което сваленият кабинет Петков не е направил.

Андрей Новаков акцентира, че Борисов е заел европейската позиция и е платил цената за това. Той счита, че тук става дума за европейски проблем, при който едни самозабравили и инцидентни хора са били на власт и са решили да пращат опозицията в пандиза. „ Съдът два пъти се произнесе, че те не са прави и с това се потвърди, че сме правова страна “, акцентира Новаков.

Андрей Ковачев сподели, че върховенството на закона не може да бъде обсъждано селективно. „ Заповедта за ареста беше персонално решение на Кирил Петков, който брутално намеси и името на Европейската прокуратурата в този неприличен акт. Петков се оказа в скандалната обстановка да бъде очевидец на избягал в Дубай олигарх. Той прокарваше най-прокремълската политика и усили трикратно паричните потоци към Русия “, напомни заместник-председателят на ЕНП.

Той прикани Европейска комисия и всички партии в Екологичен потенциал ясно да осъдят този акт на противозаконен арест. „ Борбата с корупцията не е персонална война с съперника. ГЕРБ ще възвърне отрицателните последствия от политиката на Петков, в това число поддръжка за Украйна “, добави Андрей Ковачев.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР