Европейски физици ще проведат най-строгата проверка, правена до момента относно

...
Европейски физици ще проведат най-строгата проверка, правена до момента относно
Коментари Харесай

Спътници проверяват теорията на Айнщайн

Европейски физици ще проведат най-строгата инспекция, правена досега по отношение на ОТО – общата доктрина на относителността на Айнщайн.

ОТО съставлява общоприета в актуалната физика геометрична доктрина за гравитацията. Тя е оповестена от Алберт Айнщайн през 1915 година. В нея са обединени нютоновият закон и специфичната доктрина за относителността.

Айнщайн разказва гравитацията като свойство, от което зависи времето. Именно това ще се опитат да потвърдят учените, като ще изследват резултата от забавянето на времето. За задачата ще употребяват спътници.

Два спътника на навигационната система Галилео, изведени на нецелеви орбити, ще влязат в приложимост на учените при прецизните наблюдения. Те ще им оказват помощ да получат оптимално точни резултати.

Според главното изказване на ОТО гравитацията има способността да забавя хода на времето. По тази логичност се приема, че времето на Земята тече по-бавно, в сравнение с отдалечено от нея разстояние.

 Спътници ревизират теорията на Айнщайн

На спътниците има атомни часовници. Те са пуснати по разтегателна орбита, като това дава опция за най-точна инспекция на теорията. Специалистите имат намерение да проследят двата спътника, като в същото време сравнят часовниците на Земята и апаратите на борда им.

Опитът ще даде резултати, по-точни от всеки опит, юридически досега. Разликите ще бъдат изчислени с акуратност до 0.0004 %. Това ще стане най-рано през 2017 година.

Експериментът е първи от този жанр. До момента резултатът на закъснение на времето е провеждан с атомни часовници, изпратени в Космоса на специфичния уред Gravity Probe A. През 1976 година апаратът бил изпратен на 10 000 км височина и останал там в продължение на два часа.

Тогава ОТО е доказано с акуратност 0.00007 %. За разлика оттогава обаче, през днешния ден спътниците ще са разполагаем близо година, което ще разреши дълготрайното и доста по-точно наблюдаване.

Плановете на учените са през 2017 година да изпратят атомен часовник на МКС, с който теорията ще може да бъде доказана или отхвърлена с до 0.0002 % акуратност.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР