Европейската централна банка скоро ще предприеме първото повишение на основния

...
Европейската централна банка скоро ще предприеме първото повишение на основния
Коментари Харесай

ЕЦБ се готви за първото повишение на лихвите през лятото

Европейската централна банка скоро ще предприеме първото покачване на главния лихвен % за последното десетилетие. Това разяснява президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел, представен от CNBC.

ЕЦБ сега е във фокуса на вниманието на вложителите поради по-меката си позиция във връзка с паричната политика спрямо други централни банки, като Федералния запас на Съединени американски щати и Английската централна банка. Очакванията за повишаване на лихвите обаче набъбнаха през последните месеци на фона на непрестанно ускорение на инфлацията, като множеството пазарни участници към този момент предвиждат най-малко четири покачвания на лихвите в еврозоната преди края на годината.

"Ние сме на прав път. На нашата доста значима среща през март взехме решение да прекратим нашите чисти покупки на активи и на срещата през юни, според от икономическите данни, може и да ги прекратим напълно. Скоро по-късно ще забележим и първите покачвания на лихвите ", съобщи Йоахим Нагел.

Коментарите му демонстрират, че първото повишаване на лихвите може да пристигна още през юли, откакто ЕЦБ разиска новите си стопански прогнози.

Нагел, който пое управителния пост в Германската централна банка през януари, насочи редица предизвестия за растежа на инфлацията и в този момент вижда повече поддръжка от своите сътрудници в ЕЦБ за повишение на лихвените проценти.

"Оценявам, че доста сътрудници от Управителния съвет се причисляват към моята позиция ", сподели още Нагел.

Сред поддръжниците на неговата теза е и Франсоа Вилроа дьо Гало, който управлява Банката на Франция. Той също чака последователно нарастване на лихвите от лятото нататък.

Междувременно шефът на Централната банка на Италия Игнацио Виско разяснява пред CNBC, че повишението на лихвите "може да бъде през третото тримесечие или в края на годината, само че би трябвало да бъде последователно ".

Централните банки са под голям напън да понижат инфлацията, защото потребителските цени се повишават все по-бързо.

Федералният запас на Съединени американски щати по-рано този месец увеличи главния си лихвен % с 0.5 процентни пункта, което бе най-агресивното нарастване от 22 години насам.

Инфлацията в Съединени американски щати сега е на 40-годишен връх, като показателят на потребителските цени се увеличи с 8.3% на годишна база през април.

Междувременно Bank of England увеличи лихвите през май за четвърти път, откогато стартира нормализирането през декември. Но все пак инфлацията в Обединеното кралство остава настойчиво висока, достигайки 40-годишен връх от 9%.

ЕЦБ до момента оставаше по-устойчива на покачванията, настоявайки, че ценовият напън ще намалее през втората половина на годината.

Инфлацията в еврозоната доближи рекордно високо за шести следващ месец през април, защото продължаващата война в Украйна и проблемите в енергийните доставки за Европа натежаха върху стопанската система на Стария континент.

Основната инфлация в еврозоната доближи 7.5% през април.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР