Европейската централна банка подписа споразумения с Полша, Унгария, Албания, Северна

...
Европейската централна банка подписа споразумения с Полша, Унгария, Албания, Северна
Коментари Харесай

ЕЦБ подкрепи валутите на пет европейски страни извън еврозоната

Европейската централна банка подписа съглашения с Полша, Унгария, Албания, Северна Македония и Сан Марино в поддръжка на напъните на петте страни да защитят своите валути от последствията от съветската инвазия в Украйна, оповестява Financial Times.

ЕЦБ сътвори превантивна суап линия от 10 милиарда евро с полската централна банка, с цел да ѝ даде евро в подмяна на полски злоти до януари 2023 година Това се случва за първи път след международната финансова рецесия през 2008 година

Освен това ЕЦБ разшири съществуващите съглашения за назад изкупуване и финансиране в евро на централните банки на Унгария, Албания, Северна Македония и Сан Марино, които изтичат в края на март.

Според анализаторите, този ход, който идва след внезапната ликвидация на централноевропейските валути след нахлуването на Русия в Украйна, ще укрепи способността на централната банка на Полша да поддържа злотата, в случай че е належащо.

"Това е закъснелият резултат от забележителния напън върху валутите в района при започване на март. Възможно е този напън да продължи и в този подтекст считам, че това е рационална стъпка. Мисля, че това е евентуално потребен инструмент, и даже да не се употребява в действителност, а единствено като защитна мярка, той поддържа злотата ", разяснява пред FT основният икономист на най-голямата банка в Полша PKO Bank Polski Пьотр Буяк.

Споразуменията за финансиране ще дадат на централните банки отвън еврозоната достъп до запас в евро, с който те могат да поддържат валутните си интервенции или да бъде "инжектиран " в банковата система, ако валутните им запаси се изчерпят.

Страните от Централна и Източна Европа пострадаха най-силно от директните последствия от рецесията в Украйна, защото 3.8 милиона бежанци избягаха от страната. От тях 2.3 милиона се намират в Полша.

Близостта на тези страни до спора и икономическите им връзки с Русия и Украйна провокираха опасения измежду вложителите и оказаха забележителен напън върху националните им валути.

Обезценяването на полската и унгарската валута увеличи цените на вноса, оказвайки напън за повишение на инфлацията, която надвишава 8% и в двете страни.

Полската централна банка похарчи част от запасите си в евро през последните седмици, с цел да отбрани злотата, която се намали до най-ниското си равнище по отношение на еврото след международната финансова рецесия по-рано този месец.

Централната банка на Унгария не се намеси на валутните пазари, само че увеличи лихвените проценти с 1 процентен пункт предходната седмица, помагайки на форинта да възвърне част от изгубените позиции по отношение на еврото.

„ В подтекста на засиленото геополитическо напрежение, породено от съветската инвазия в Украйна, линиите са предопределени да избегнат преливане във финансовите пазари и стопански системи в еврозоната, които биха могли да повлияят отрицателно на паричната политика на ЕЦБ “, се показва в известието на Европейската централна банка.

Полша беше една от дребното огромни европейски страни отвън еврозоната, които до този миг нямаха съглашение за финансиране с ЕЦБ. Институцията към този момент има сходни съглашения с Швейцария, Швеция, Дания, Румъния, Сърбия, Хърватия и България, както и със Съединени американски щати, Обединеното кралство, Китай, Япония и Канада.

Отделно от това, ЕЦБ води и полемики с Европейската комисия по отношение на методите, по които може да помогне на украинските бежанци, доста от които желаят да обменят украински гривни а в други европейски валути.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР