Европейската централна банка остави основните лихвени проценти непроменени, но за

...
Европейската централна банка остави основните лихвени проценти непроменени, но за
Коментари Харесай

ИПИ: Лихвите у нас са все така ниски, кредитната експанзия продължава

Европейската централна банка остави главните лихвени проценти непроменени, само че за следващ път даде индикация, че преодоляването на инфлацията ще изисква запазването на лихвите на тези равнища за нескончаем интервал от време.    Това към този момент дава отражение върху кредитирането и доходността по държавни и корпоративни облигации в еврозоната. В същото време банките в България не престават кредитната агресия, спестителите получават нулев приход по депозитите си, а за пръв път в цялата модерна история лихвите са по-ниски от тези в богатите страни от Западна Европа, написа в разбор за седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов.    Доколко това е устойчива дивергенция в средносрочен проект е въпросът, който евентуално тревожи нощите на бизнесмени, вложители и банкери, показва Богданов.   Ето по какъв начин наподобява обстановката все още:   - ЕЦБ покачва поетапно главните лихви с 4 процентни пункта, започвайки процеса в края на юли 2022 година През миналите 14 месеца лихвите по банковите заеми в еврозоната последователно се покачват, надлежно до 3,88% за ипотеките (с 1,9 пункта), до 7,91% за потребителските заеми (с 2,3 пункта) и до 4,99% за нефинансовите предприятия (с 3,2 пункта).

- В България, както стана дума, се следи на практика заледяване на лихвите по ипотечните заеми за семействата на равнища от към 2,5-2,6%, при потребителските има минимално повишаване от към 0,5-0,6 прочие п, като само при бизнес заемите измененията на паричната политика на ЕЦБ се придвижват по-осезаемо с нарастване от сред 1,1 и 2 процентни пункта при заемите в левове и към 3 процентни пункта при тези в евро.
  - Още през октомври 2022 година лихвите по ипотечните заеми в България към този момент са по-ниски от междинните за еврозоната. В резултат, сега българските банки финансират покупките на недвижими парцели от семействата при рента от 2,6%, при 4% в Нидерландия, 4,14% в Германия и 4,29% в Италия, да вземем за пример.      - Ниската цена на финансирането прави заема наличен, а високата ликвидност в банковата система и дейната тактика за разширение на сегмента на ипотечно кредитиране на най-малко част от огромните банки значи продължаваща кредитна агресия. От януари 2022 година общият размер на ипотечните заеми в банковата система нараства с годишен ритъм от към и над 18%, като даже през последните месеци от май 2023 година до септември темпът се форсира.   - От момента, в който ЕЦБ „ смени посоката “ на паричната политика и стартира да покачва лихвите (юли 2022 г.), общият размер на жилищния заем към семействата нараства с 3,4 милиарда лв., а на потребителския – с 2 милиарда лв.. Новите жилищни заеми, контрактувани и отпуснати за тези 13 месеца, са на стойност 8,4 милиарда лв..   Няма по какъв начин да знаем какъв брой от длъжниците са готови за бъдещо повишение на лихвите по заемите си, по какъв начин това ще се отрази на постоянното обслужване и какво ще е въздействието на по-високите разноски за погашение на вноските върху потреблението на други артикули и услуги, показва Лъчезар Богданов. Остава обаче чувството, че всички участници на пазара се държат като че ли България ще остане изолирана от световното и европейското стягане на паричната политика.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР