Европейската прокуратура потвърди официално в понеделник, че е получила няколко

...
Европейската прокуратура потвърди официално в понеделник, че е получила няколко
Коментари Харесай

Европейската прокуратура разследва системна корупция на висши публични служители в България 

Европейската прокуратура удостовери публично в понеделник, че е получила няколко сигнала от България, които съдържат “сериозни изказвания за осъществени измами с европейски средства и систематична корупция във връзка с висши обществени чиновници ”.

Съобщението идва на фона на визитата на предходната седмица в София и последвалите, някогашния финансов министър Владислав Горанов и ексговорителката на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

“Разследванията не престават. Повече детайлности няма да бъдат оповестявани, с цел да не се заплашва изходът на следствията ”, прибавиха само европейските проверяващи.

По време на акцията по задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова пресцентърът на Министерство на вътрешните работи в началото заяви, че тя е обвързвана със 120 сигнала на Европейската прокуратура в България. Впоследствие обаче стана ясно, че тримата са задържани по следствие за изнудване, което се занимава с изказванията на обвинения хазартен предприемач Васил Божков.

По този мотив българската прокуратура посочи, че тези проблеми не са от компетентността на европейските ѝ сътрудници, а юристът на Борисов Менко Менков отхвърли по случая да има данни за измами с евросредства.

В последна сметка Софийската градска прокуратура (СГП) реши, че няма задоволително доказателства за покачване на обвинявания против тримата и. Това предизвика обвинявания от държавното управление, че държавното обвиняване саботира следствията против някогашните ръководещи.

В понеделник за привличането на Борисов, Горанов и Арнаудова към наказателна отговорност и задържането им с прокурорско разпореждане за 72 часа.

Междувременно министър председателят Кирил Петков разяснява по време на визитата си в Гърция в понеделник, че “тишината на прокуратурата коства на българските жители половин милиард лв. ”. Той имаше поради констатацията на Държавната финансова ревизия, че от 2014 до 2019 година лотарийните компании на Божков са избегнали заплащането на над 500 млн. лв. такси за
хазарт.

“Г-н Божков желае да даде информация. Човек, подкупвал високопоставени длъжностни лица желае да опише, а прокуратурата споделя, че скайп връзките не са методът и това не я интересува. Не се разпитват сътрудниците му, секретарките в Министерството на финансите. Фактът, в случай че се окаже правилен, е, че поради рушвет от 60 млн. лв. половин милиард от нашите пари са изтекли ”, съобщи Петков по време на визитата си в Комотини, където инспектира градежа на газовата връзка сред България и Гърция.

Премиерът заяви и за отчет в Министерството на финансите, който алармира по какъв начин са се одитирали евросредствата. По думите му от него му оказва се, че за над 90% % от евросредствата, които са били под контрола на финансовото министерство, в процедурите е имало единствено една кандидатстваща компания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР