Европейската комисия съобщи в четвъртък, че е открила процедура за

...
Европейската комисия съобщи в четвъртък, че е открила процедура за
Коментари Харесай

ЕК откри процедура срещу България за презумпцията за невиновност

Европейската комисия заяви в четвъртък, че е разкрила процедура за нарушаване против Белгия, България и Хърватия за това, че не са приели вярно директивите на Европейски Съюз за правата на обективен правосъден развой в наказателното произвеждане.

Нарушението се отнася до погрешно транспониране на директивата за усилване на презумпцията за невиновност и правото да присъстваш на процеса в наказателното произвеждане , сподели комисията.

Сега Белгия, България и Хърватия разполагат с два месеца, с цел да подхващат нужните ограничения за премахване на минусите, открити от комисията.

Ако тяхното решение не удовлетворява комисията, тя може да реши да изпрати стимулирано мнение.

Европейската комисия реши да изпрати публично уведомително писмо на България (INFR(2023) 2093) за това, че не е транспонирала вярно Директивата по отношение на укрепването на презумпцията за невиновност и на правото на лицата да участват на правосъдния развой в наказателното произвеждане (Директива (ЕС) 2016/343).
 Европейска комисия ни подсети за презумпцията за непорочност
Европейска комисия ни подсети за презумпцията за непорочност

Комисията продължава с наказателните процедури и дава период за отговор от два месеца

Комисията счита, че някои национални ограничения за транспониране, нотифицирани от България, не дават отговор на условията на директивата, по-специално ограниченията по отношение на общественото позоваване на виновността , правото на лицата да не се самоуличават и средствата за правна отбрана против нарушавания на правата по директивата. Освен това Комисията смята, че обсегът на директивата не е транспониран вярно в българското законодателство, според което незадържаните обвинени лица не се употребяват от правата, планувани в директивата.

Европейската комисия също по този начин реши да изпрати стимулирано мнение на България (INFR(2021)2098) заради това, че не е транспонирала вярно Директивата по отношение на правото на информация в наказателното произвеждане (Директива 2012/13/ЕС).

През септември 2021 година Комисията изпрати на България публично уведомително писмо. Тя счита, че националните ограничения за транспониране не дават отговор на условията на директивата, по-специално във връзка с правото на достъп до материалите по делото , които са от значително значение за ефикасното оборване на законосъобразността на ареста или задържането. Освен това Комисията отбелязва, че в България към момента не са вярно транспонирани приложното поле на директивата и правото на информация по отношение на правата и наредбите по отношение на декларацията за правата при арест.
 Денков и новият еврокомисар бранят интереса ни в Европейски Съюз с непрестанен разговор и с управляващите
Денков и новият еврокомисар бранят интереса ни в Европейски Съюз с непрестанен разговор и с управляващите

Промените в ПВУ и териториалните проекти ще бъдат показани на Европейска комисия другата седмица
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР