Европейската комисия преразгледа надолу перспективите за икономически растеж и повиши

...
Европейската комисия преразгледа надолу перспективите за икономически растеж и повиши
Коментари Харесай

EK прогнозира по-слаб икономически растеж и по-висока инфлация в ЕС заради войната в Украйна



Европейската комисия преразгледа надолу вероятностите за стопански напредък и увеличи прогнозите си за инфлацията в Европейския съюз, защото военната инвазия на Русия в Украйна оказва спомагателен прогресивен напън върху цените на суровините и възобновени спирания на веригите на доставките, като в същото време усилва бизнес несигурността.

Според пролетния отчет на Комисията Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз и в частност на еврозоната се чака да нарасне с 2,7% през 2022 година - доста по-слабо от междинната зимна прогноза за агресия от 4 на 100. За 2023г. се предвижда икономическия напредък от 2,3% в Европейски Съюз и в зоната на единната валута по отношение на предишна оценка за покачване на Брутният вътрешен продукт с Европейския съюз с 2,8% и в еврозоната - с 2,7 на 100.

Очаква се инфлацията в еврозоната да нарасне с 6,1% през 2022 година (в съпоставяне с 3,5% съгласно зимната прогноза), преди да се забави до 2,7% през 2023 година, като Европейска комисия предвижда, че инфлацията ще доближи пик от 6,9% през второто тримесечие на тази година, след което да стартира последователно да отслабва.

За целия Европейски Съюз се чака инфлацията да нарасне с 6,8% през 2022 година и да спадне назад до 3,2% през 2023 година

Средната базова инфлация се чака да остане над 3% през 2022 и 2023 година както в Европейски Съюз, по този начин и в еврозоната, предвижда Европейска комисия в пролетния си отчет.

Нивото на безработица в Европейски Съюз се чака да намалее през тази година до 6,7% и до 6,5% следващата година, а в границите на еврозоната - до 7% през 2022 година и през 2023 година

Европейският комисар по стопанската система Паоло Джентилони уточни, че стопанската система на еврозоната " към момента е надалеч от естествена обстановка ", отбелязвайки, че високата степен на неустановеност може да докара до още по-нисък Брутният вътрешен продукт и по-висока инфлация от плануваното сега.

При " тежък стопански сюжет ", в случай че се вземе поради вероятно изцяло прекъсване на съветския газ за Европейски Съюз и продължение на възходящите цени, Брутният вътрешен продукт ще нарасне още по-слабо - с 2,5% и с 1% под главната пролетна прогноза през тази и идната година, до момента в който инфлацията ще се увеличи с спомагателни 3% през 2022 година и спомагателен над 1% през 2023 година по отношение на новата съществена прогноза на Европейска комисия.

Джентилони уточни за съществуването на опасности за още по-сериозно утежняване на икономическата прогноза, в това число " непредвидимото развиване " на спора в Украйна, както и опцията за мощен инфлационен напън, който да повлияе на изискванията на финансиране, както и въздействието на дълговата рецесия в бранша на недвижимите парцели в Китай.

От позитивна позиция, той съобщи, че вътрешното търсене " би могло да се окаже по-устойчиво ", в случай че семействата изразходват повече от спестяванията си и в случай че Механизмът за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз (RRF) генерира по-силен подтик на икономическата интензивност.

Пролетна макроикономическа прогноза на Европейска комисия
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР