Европейската комисия потвърди новината на френския вестник Либерасион, че се

...
Европейската комисия потвърди новината на френския вестник Либерасион, че се
Коментари Харесай

Самоубил се е юрист, защитавал генералния секретар на ЕК

Европейската комисия удостовери новината на френския вестник " Либерасион ", че се е самоубила Лаура Пинятаро, завеждала отдел " Човешки запаси " в правната дирекция на институцията. Тя е протегнала ръка на живота си още на 17 декември предходната година. Говорител на Европейска комисия през днешния ден съобщи, че белгийската полиция е приключила следствието си две седмици по-късно със заключението, че аргументите за гибелта й били персонални.

Според публикацията на френския вестник служителката е получила задачата да откри правни учредения за противозаконното назначение на генералния секретар на Европейска комисия Мартин Зелмайер преди година. Четири дни преди нейното самоубийство Европейският парламент одобри резолюция със 71 на 100 от гласовете, в която настоя Зелмайер да подаде оставка поради нарушаването на европейското законодателство при неговото назначение.

Изданието цитира посочени и неназовани източници, съгласно които Пинятаро си е давала сметка, че би трябвало да излъже, с цел да извърши дилемите, получени от Зелмайер. В публикацията се отбелязва, че в същото време тя е била в комплицирани връзки със брачна половинка си, също чиновник на Европейска комисия, по тази причина е напуснала дома им директно преди да се самоубие.

Говорителят на Европейска комисия през днешния ден съобщи, че отхвърля изказванията в публикацията допустимо най-решително, тъй като съдържали неприемливи обвинявания, нямали нищо общо с действителността, били злонамерени и неуважителни. Той добави, че това се прави сега, в който Европейска комисия води доста деликатни договаряния и процеси от изключителна значимост за Европейски Съюз. Той дефинира обвиняванията като безчовечен и невероятни.

Говорителят не отхвърли, че Зелмайер е участвал на съвещания в Европейска комисия, на които са били подготвяни отговорите по въпросите, сложени от Екологичен потенциал и свързани с неговото предопределение. " Либерасион " отбелязва, че наличието на Зелмайер на тези срещи е било в прорез с разпоредбите за държание на европейските служители, които не разрешават присъединяване в разискването на въпроси, които персонално ги засягат директно или индиректно (конфликт на интереси). По думите на представителя Зелмайер участвал на срещите, с цел да може Екологичен потенциал да получи " изчерпателни отговори ".

Според цитираните от изданието очевидци, преди гибелта си Пинятаро им е съобщила, че в прорез с разпорежданията на Зелмайер да не се дава цялостната информация, поискана от Екологичен потенциал и от омбудсмана на Европейски Съюз, е предала всички желани от институциите документи. На основата на получените от нея данни омбудсманът изготви умозаключение, че изборът на Зелмайер не е бил съгласуван с буквата и духа на настоящите правила, и за това отговорност носят всички еврокомисари, дали своят вот единомислещо за неговото предопределение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР