Европейската комисия одобри сключването на четвъртия поред договор за ваксини

...
Европейската комисия одобри сключването на четвъртия поред договор за ваксини
Коментари Харесай

ЕК одобри покупката на 300 милиона ваксини

Европейската комисия утвърди сключването на четвъртия подред контракт за ваксини против ковид - този път за 300 млн. дози от имунизацията на Pfizer, създадена от компанията BioNTech. Това заяви представителят на Комисията Ерик Мамер след постоянното съвещание на еврокомисарите, представен от БНР.

Той посочи, че имунизациите ще бъдат закупени незабавно, откакто се потвърди, че са ефикасни против COVID-19. Мамер добави, че Еврокомисията работи за диверсификация на портфолиото от евентуални ваксини, основани на разнообразни технологии, което да подсигурява, че Европейски Съюз е добре квалифициран за имунизиране, откакто се потвърди, че имунизациите са безвредни и ефикасни.

Този ход следва известието на Pfizer в понеделник, че пробната ваксина, създадена взаимно с BioNTech, е посочила успеваемост от над 90%, което ги направи първите компании, които демонстрират сполучливи междинни данни от огромно клинично изпитване на коронавирусна ваксина. " Много се веселя да разглася днешното съглашение с европейската компания BioNTech и Pfizer за закупуване на 300 милиона дози от имунизацията ", съобщи и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Съгласно договорката, 27-те страни членки могат да закупят 200 милиона дози от имунизацията и да имат опция да закупят още 100 милиона. Покупките могат да се правят, единствено откакто имунизацията бъде избрана като ефикасна и безвредна от регулаторния орган на Европейски Съюз по медикаментите. Европейски Съюз към този момент подписа сходни покупко-продажби за доставки с AstraZeneca, Sanofi и Johnson & Johnson за техните пробни ваксини за COVID-19 и договаря с фирмите Moderna, CureVac и Novavax за обезпечаване и на дози от техните проектоваксини.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР