Европейската комисия обяви на шести февруари, вторник, стратегията на ЕС

...
Европейската комисия обяви на шести февруари, вторник, стратегията на ЕС
Коментари Харесай

Битката за Балканите: Какво означава декларацията за разширение на ЕС?

Европейската комисия разгласи на шести февруари, вторник, тактиката на Европейски Съюз за разширение в Западните Балкани, в която се показва, че всички страни в района имат опция да напреднат по европейския път въз основа на личните си заслуги и скоростта, с която ще осъществят промените.
Документът е показан в Страсбург от висшия представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и от комисаря по разширението и политиката на добросъседство Йоханес Хан, последван от обсъждане в Европейския парламент.
" Влизането в Европейски Съюз е доста повече от механически развой. Това е избор на потомство, учреден на главните полезности, които всяка страна би трябвало по-активно да одобри от външната и районната политика до това, което децата ще учат в учебно заведение ", написа в тактиката. " Страните в Западните Балкани имат историческа опция да укрепят и недвусмислено да свържат бъдещето си с Европейския съюз. Те би трябвало да работят уверено ", се декларира в документа.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предизвести страните от Западните Балкани, че нито една от тях няма да бъде поканена, до момента в който не позволи всичките гранични разногласия със съседите си. Той в същото време съобщи, че Сърбия и Черна гора може би ще съумеят да влязат в Съюза през 2025 година, в случай че посрещнат всичките критерии за присъединение. „ Това е условна дата, окуражаваща страните да работят крепко, с цел да продължат по този път “, посочи той. Това е маркирано и в документа по най-категоричен метод: „ Европейски Съюз няма да одобри да внася тези разногласия и неустойчивост “.
Разширяването е опция на разпадането
През март предходната година, скоростното включване на балканските страни в Европейски Съюз не бе дискутирано. По времето, в което Съюзът честваше своята 60-годишнина, ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че има концепция за кардинално уголемение, само че то ще се случи по формулата: три нови члена в идващите 60 години. Сега идеологията се промени съществено, като в Брюксел се върнаха към изначалната си концепция – в случай че не се уголемява, организацията ще стартира да тлее.
Историята на разширението на Европейски Съюз стартира през 1973 година, когато три страни се причисляват към шестте страни основателки от 1957 година Процесът оттогава не е спирал, а през 2004 година Съюзът безусловно „ погълна “ 10 страни от източна и централна Европа и техните относително слаби стопански системи. За Брюксел това се трансформира в товар, макар че организацията въпреки всичко съумя, в навечерието на икономическата рецесия от 2008 година, да одобри още две страни. Кризата обаче сподели, че финансовите запаси не са задоволителни даже единствено за първичните членове, да не приказваме за новите недоразвити стопански страни. Ако изключим влизането на Хърватия през 2013 година, можем да кажем, че паузата за разширението на Европейски Съюз продължава към този момент 10 години. През това време нямаше никакви гръмки изяви, защото Брекзит донесе ужас в Съюза.
Някои специалисти считат, че проектът за разширението на Европейски Съюз на Балканите е опит да се избегнат отрицателните последствия. Това демонстрира, че планът е постоянен и няма аргументи за неговия колапс в близко или далечно бъдеще. Но това е единствено част от истината. Решението е наложено и от обстоятелството, че в продължение на няколко години Москва се включи в геополитиката на Балканите.
Факторът Русия
На 10 януари комитетът за външна политика към Камарата на Лордовете на Англия разгласява отчет, озаглавен „ Англия и бъдещето на Западните Балкани “. За Лондон, както се подразбира, напускането на Европейски Съюз не значи разкъсване с проблемите на Стария свят като цяло. А Балканите са проблем и то сериозен. Не инцидентно в предишното са наричани „ барутния погреб “ на Европа. От тук са започвали войни, ползите на голям брой страни и съюзи се сблъскват в района. И тук постоянно Русия е играла значима роля. Днес Москва продължава да въздейства на района. В отчета този факт е показан като отрицателен и „ недоброкачествен “.
Според Ярослав Вишневски от лондонското икономическо учебно заведение, Русия смята Западните Балкани за „ мекия стомах “ на Европа и търси благоприятни условия да изиграе в района антизападната карта. Други специалисти означават, че концепцията на Русия включва също по този начин изтласкването на НАТО от региона. Москва употребява или вътрешни принадлежности (какъвто е казусът в Босна) или външни (Косово и Македония). Или посредством оказване на директна поддръжка (както е при Сърбия). Показателно, че по-рано английският вестник Guardian излезе със публикация, в която се споделя по какъв начин Русия оказва помощ на Милорад Додик да сътвори паравоенна част в Босна и Херцеговина, наречена „ Сръбска чест “, като задачата е президентът на Република Сръбска да я употребява против политическите си съперници. Тук могат да се видят разнородни умения на Русия – възползване от разликите или непосредствено финансиране, какъвто е казусът със така наречен „ благородна идея “, позната като Руско-сръбски филантропичен център в Ниш.
Многото намеси са маркирани и в отчета на Камарата на лордовете. Конкретно става въпрос най-много за осведомителния поток, където Русия се намесва по едно и също време посредством балкански медии или посредством непознати излъчвания. Особено известен в района е съветският държавен „ Спутник “, който има огромно количество медии в Сърбия и Черна гора. Според известното издание Blic, основният редактор на „ Спутник “ Любинка Милинчин е извънредно авторитетна в страната, повече даже от ръководителя на Народното събрание.
Определени триумфи за известността на Русия се отдават и на облика на Владимир Путин, който надали не е избавител съгласно доста хора в района. Така да вземем за пример може да посетите кафене „ Путин “, като в Сърбия съветският президент е най-популярният задграничен политик. В Македония пък преди няколко години един артист изпя думите „ Къде си ти Путин, Путин, Владимир. Сега ела, от Европейски Съюз и НАТО да ни защитиш “. Този куплет съставлява доказателство, че пропагандата на Русия работи безотказно.
Връщайки се на отчета виждаме, че Европейски Съюз е най-големият вложител на Балканите, само че макар тези данни, множеството сърби към момента считат, че това е Русия. В същото време доста повече сръбски жители са уверени, че Белград би трябвало да е съдружник с Москва (67% за, 19% против), в сравнение с е поддръжката за влизането в Европейски Съюз (51% за, 39 против%).
Видно е обаче, че Русия не може да обезпечи дълготрайни положителни промени за Балканите. В тази връзка, даже най-проруски настроената Сърбия (която отхвърля да влезе в НАТО и да се включи в глобите против Москва) сега търси присъединение към Европейски Съюз.
Но картината със Сърбия не може да отстрани настанилият се боязън от Русия на Балканите, не толкоз от английските народни представители, само че и от западноевропейските водачи. Френският президент Еманюел Макрон даже съобщи в свое послание в Сорбоната, че в случай че на балканските страни не им бъде предоставена ясна европейска вероятност, те могат да се сближат с Русия.
Москва също схваща опасността и опцията да остане без въздействие на последното място в Европа, където обичайно е била стъпила крепко. Осъзнаването на тази заплаха кара съветските медии да разясняват идното разширение на Европейски Съюз на Балканите шумно и истерично. Те се пробват да показват връзките на Европейски Съюз с района със остарялата сентенция „ използвай и изчезни “, наблягайки, че Брюксел включва страните в Съюза, единствено с цел да отвърна Русия. Но в действителност Европейски Съюз има доста неща, които може да предложи на балканските страни.
Взаимни облаги
Разширението на Европейски Съюз на Балканите носи оптимистични благоприятни условия и за двете страни. Западният свят получава опцията да понижи напрежението в района (образно казано, да отстрани фитила от барутния погреб) и в това време да доближи до нови пазари, включващи десетки милиони хора. Освен това опцията за създаване на залежите от кафяви въглища, цветни метали и други За евентуалните членове на Европейски Съюз облагите са сходни. Те би трябвало да излязат някак си от тежките стопански условия, в които районът се озова след кървавите войни от края на предишния век. Според данни на Световната банка, безработицата на Балканите е 2-3 пъти по-голяма в сравнение с е междинното равнище за Европейски Съюз. За дами и младежи това се трансформира във все по-голям проблем, който става все по труднорешим. Всъщност съвсем всеки втори човек под 25 години е незает. Това жизненоспособно население е насила да напусне и отиде в чужбина.
Естествено Раят на полуострова няма да стартира незабавно, само че когато шестте западни балкански страни влязат в Европейски Съюз, това ще им отвори същите благоприятни условия, на които към този момент се радват страните от Централна и Източна Европа, в това число всевъзможни стратегии за развиване, поддръжка и промени. Така че, когато английските народните представители декларират в отчета „ за страните от Западните Балкани европейският път е най-надежден. Той обезпечава сигурност, непоклатимост и разцвет “, можем да се съгласим. Е, правилно, има няколко „ само че “-та.
Верни другари
Разпадането на Югославия и последвалите войни трансформираха картата на Балканите и връзките сред другите страни. В тези територии, политически, етнически и религиозните борби към момента се срещат, които, в случай че не прерастнат в огромен спор, остават сериозен, съвсем нерешим проблем. Например сръбската автономност в Босна е един подобен, или пък връзките на Сърбия и Косово. Има напрежение сред Тирана и Белград. Всяко парче от килима на Балканите е покрито с огромни петна кървава история и носи бомби със закъснител, които са подготвени да избухнат с всеки разсеян ход на локалните политици, които играят с националните усеща.
Миналата година Институт за интернационалните спорове в Хайделберг преброи общо 18 казуса – огромни и дребни, на полуострова. Те не минават в гореща, дейна фаза, само че си остават в дневния ред. Това е една от аргументите, заради които Европейски Съюз би трябвало да работи бързо на Балканите с цел да отстрани дамоклевия меч, който съставляват споровете и в същото Брюксел би трябвало да работи деликатно, с цел да не сътвори нови такива огнища.
Освен това Брюксел ще би трябвало да се оправи с още две неща. Първото е склонността на балканките водачи към изнудване и измами. Стоейки на кръстопътя на политическите ползи ги е научило да бъдат прагматични до цинизъм. Всяко закъснение от страна на Европейски Съюз може да ги тласне към „ дружба “ с някой отвън Европа.
Вторият проблем е държанието на обособените страни от Европейски Съюз към района, поради което може да се провокира нова рецесия с Брюксел. Какъвто е да вземем за пример казусът с граничния спор сред Хърватия и Словения, който Жан-Клод Юнкер дефинира освен като улица без излаз, само че и като нещо, което „ въздейства на опциите на страните от Западните Балкани да станат членове на Европейски Съюз “.
Така показаните условия демонстрират, че Европейски Съюз най-вероятно ще завоюва борбата за Балканите, само че няма да е елементарно. Русия няма да се съобщи току по този начин, а несъгласията сред балканските страни няма да изчезнат за едно мигване на окото. Може да се надяваме, че най-голямото достижение на Брюксел ще бъде не самото присъединение на Балканите към Съюза, само че приключването на този развой без кръв. Известно е какъв брой е иронична човешката история. Подготовката, подписването и влизането в действие на Договора от Маастрихт, който е фактическото начало на Европейски Съюз, ознаменува началото на интервал на мир за Западния свят. Но това хронологически съответствува с интервала на войни и спорове на Балканите и Кавказ.
Нужни са дейности. Но те би трябвало да са премислени.
focus.ua


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Анализи и мнения  Загрижеността на Съединени американски щати от пакта за защитата на Европейски Съюз беляза конгрес на НАТО Загрижеността на Съединени американски щати от пакта за защитата на Европейски Съюз беляза конгрес на НАТО  Турция - страната, приела най-вече бежанци в света Турция - страната, приела най-вече бежанци в света  Страх сковава разделения косовския град Митровица Страх сковава разделения косовския град Митровица  Пречи ли Тръмп на ФБР да го разобличи по отношение на съветската интервенция - наподобява Пречи ли Тръмп на ФБР да го разобличи по отношение на съветската интервенция - наподобява " да "  Ангела Меркел - водачът с стоманени нерви Ангела Меркел - водачът с стоманени нерви Интервю Още Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 Народното събрание се трансферират на общините
Златко Живков е кмет на Монтана за пети мандат – от 19...
Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Стрелба в учебно заведение във Флорида. Поне 20 с...
За нов случай на пукотевица в учебно заведение в Съединени американски щати, този път във Флорида, оповестиха от шерифската работа в Брауърд. Според информациите на различн...
Задача по математика за 7-годишни кавги... Радев одобри външния министър на Македония Н... Новините: Най-важното за деня, 14 февруари Започват публични договаряния за причисля... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 15 февруари
Овен Този четвъртък няма да имате причина да се оплачете от деня.Ще постигнете, повече от колкото сте си представяли. Постарайте се да...
Аз давам отговор за 110 милиарда, само че заплатата... Тръмп загази - порноактриса обществено разгласи... Времето до края на февруари НА ЖИВО: Григор Димитров - Филип Крайнович НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Академик от Българска академия на науките: Хомеопатията е лъженаук...
Хомеопатията е изрично една лъженаука. Това съобщи учен Иван Юхновски, член на Българска академия на науките, съгласно който правилата ѝ били създадени п...
Радев контраатакува Борисов на тематика " Пеевс... Бъчварова за Истанбулската спогодба - ще... Жаблянов: За какво да депозирам оставка, мно... " Зеленият " митинг отново изиска оставката на...  www.expert.bg  Пеевски: Несериозно е министър председател и президент да ме употребяват за разрешаване на проблемите си Пеевски: Несериозно е министър председател и президен...  Московски и Сугарески разискаха напредъка по транспортен кулоар 8 Московски и Сугарески разискаха напредъка...  Броят на безработните българи е на най-ниското си равнище от 14 година насам Броят на безработните българи е на най-н...  Борисов за Пеевски: Какво общо мога да имам с народен представител от опозицията? Борисов за Пеевски: Какво общо мога да и...  www.iwoman.bg  Каролина Ерера се сбогува с модата (снимки) Каролина Ерера се сбогува с модата (сним...  Николета и Никол поздравиха Валери Божинов за рд-то му (видео) Николета и Никол поздравиха Валери Божин...  Златка Райкова влиза в Златка Райкова влиза в " Като две капки в...  " Шоуто на ABBA " идва за първи път в Бълг...  http://www.sportlive.bg  Тенис в Ротердам НА ЖИВО: Григор Димитров - Филип Крайнович 7:6 (4), 2:3 Тенис в Ротердам НА ЖИВО: Григор Димитро...  Лукоки разкри за какво мачът с Милан е най-важната им борба в Европа Лукоки разкри за какво мачът с Милан е най-в...  Левски с нов, доста упорит маркетингов шеф Левски с нов, доста упорит маркетинг...  Звезда на Лудогорец: Дано блесна против Милан, с цел да отида в по-силно състезание Звезда на Лудогорец: Дано блесна против М... Интервю Още Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 Народното събрание се трансферират на общините
Златко Живков е кмет на Монтана за пети мандат – от 19...
Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Нови Най-четени Най-коментирани Битката за Балканите: Какво значи декларацията за уголемение на Европейски Съюз?... 9 0 Пеевски: Борисов и Радев да се схванат като огромни момчета и да не ме... 389 2 Руското Министерство на външните работи реагира с подигравка на думи на Бойко Борисов за изборите в Р... 183 1
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР