Европейската комисия обяви днес, че ще предяви иск срещу България

...
Европейската комисия обяви днес, че ще предяви иск срещу България
Коментари Харесай

ЕК внася иск срещу България за директивата за авторско право

Европейската комисия разгласи през днешния ден, че ще предяви иск против България и още 10 страни членки пред съда на Европейския съюз поради директивата за авторското право.

Комисията има искания към България, Дания, Финландия, Латвия, Полша и Португалия, които не са  уведомили за ограниченията за транспониране на авторското право и сродните му права в цифровия обединен пазар ( Директива (ЕС) 2019/790), както и за по-специфичната инструкция, използвана към избрани онлайн излъчвания ( Директива на Европейски Съюз 2019/789).

Двете наставления имат за цел да модернизират разпоредбите за авторското право за потребителите и създателите, с цел да се възползват оптимално от цифровия свят. Те пазят притежателите на права от разнообразни браншове, като подтикват основаването и разпространяването на по-ценно наличие. Двата акта оферират по-голям избор от наличие за потребителите, като понижават транзакционните разноски и улесняват разпространяването на радио и телевизионни стратегии в целия Европейски Съюз.

През септември 2016 година Европейска комисия предложи актуализиране на разпоредбите на Европейски Съюз за авторското право, с цел да дават отговор на новия метод за основаване, разпространяване и достъп до креативно наличие онлайн.

Все по-голям брой интернет консуматори имат достъп до музика или аудиовизуално наличие онлайн, а основателите в този момент изкарват прехраната си главно от цифровия поток от доходи.

Новите правила засягат връзките сред притежателите на авторски права и онлайн платформите и възнагражденията на обособените актьори и създатели. Те подсигуряват по-справедливо заплащане за основателите и носителите на права, издателите, пресата и публицистите, изключително когато техните творби се употребяват онлайн. Директивите постановат по-голяма правна сигурност и основават повече благоприятни условия за заплащане във взаимоотношенията с онлайн платформи, възстановявайки силата при договаряне.

Двата акта на Европейска комисия включват и нови гаранции за цялостна отбрана на свободата на изложение на потребителите онлайн, с цел да им се разреши законно да споделят своето наличие. И най-после – те основават спомагателни благоприятни условия, по-специално посредством нови изключения от авторското право и опростени механизми за лицензиране за потребление на предпазени с авторски права материали онлайн и през граница за задачите на образованието, научните проучвания и опазването на културното завещание.

Комисията предложи и актуализиране на разпоредбите на Европейски Съюз за упълномощаването на права за онлайн предаване и препредаване на радио- и телевизионни стратегии в последна изгода за европейските консуматори през септември 2016 година

Директивата бе призната през 2019 година и улеснява операторите да създадат избрани телевизионни стратегии налични през граница. Тя съдържа правила, които улесняват приемането на лицензи за телевизионните и радио каналите, които препредават, като по този метод им разрешава да доближат до по-широка публика в Европейски Съюз.

Крайният период за транспонирането им изтече на 7 юни 2021 година, а след месец - на 23 юли, Европейска комисия откри процедура за нарушаване и предизвести за това страните членки.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР