Европейската комисия облекчи днес правилата за държавна помощ за екологични

...
Европейската комисия облекчи днес правилата за държавна помощ за екологични
Коментари Харесай

ЕС облекчава правилата за субсидии за зелени технологии

Европейската комисия облекчи през днешния ден разпоредбите за държавна помощ за екологични технологии, които спомагат за понижаване на въглеродните излъчвания, в опит да противодейства на опасността за европейската индустрия от дотациите в Съединени американски щати и Китай.

Комисията съобщи, че новите правила ще се ползват до края на 2025 година и в „ изключителни случаи “ ще разрешат на държавите-членки да компенсират дотациите, предоставяни в други страни, „ когато съществува действителен риск от пренасочване на вложения от Европа “.

Въпреки че не желае да провокира конкуренция за дотации, Европейски Съюз се притеснява, че предприятията ще бъдат изкушени от държавните помощи и по-ниските цени на силата в Азия и Северна Америка и ще изберат да се реалокират.

Миналата година Вашингтон одобри впечатляващия Закон за понижаване на инфлацията (IRA), който предлага великодушни преимущества за американските купувачи на електрически автомобили, в случай че " купуват американски ".

Съобщението идва ден преди ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен да се срещне с президента на Съединени американски щати Джо Байдън във Вашингтон в петък, с цел да обсъдят няколко тематики, в това число трансатлантическите търговски търкания.

Брюксел се стреми към комерсиално съглашение със Съединените щати, което би разрешило на Европейски Съюз да получи достъп до някои изгоди от проекта на президента на Съединени американски щати Джо Байдън за битка с климатичните промени.

В сряда немският автомобилопроизводител Volkswagen съобщи, че ще " изчака и ще види " по какъв начин Европейски Съюз ще реагира на IRA, преди да продължи с планувания цех за акумулатори в Източна Европа.

Европейски Съюз се надява, че новите ограничения ще поддържат вложенията в технологии като акумулатори, слънчеви панели, вятърни турбини, термопомпи, хващане и предпазване на въглерод, както и в производството и преработването на свързани с тях значими първични материали.

Облекчаването на разпоредбите за субсидиране обаче не се радва на единомислеща поддръжка в столиците на Европейски Съюз.

Комисията работи по отговора на фона на различията сред държавите-членки по отношение на това по какъв начин най-добре да се защитят европейските предприятия и опасенията от предизвикателство на комерсиална война.

Някои страни, в това число Франция, поддържат разширението на държавната помощ, само че съгласно други тя оказва помощ единствено на страните с дълбоки джобове и рискува да фрагментира единния пазар.

Ръководителят на Европейски Съюз по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер настоя в изказване, че новите правила са " пропорционални, целенасочени и краткотрайни ".

На Германия и Франция се падат, надлежно, 53 и 24% от държавната помощ, за която Брюксел е известен от март 2022 година насам, когато разпоредбите бяха облекчени след войната в Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР