Европейската комисия назначи Илияна Цанова за заместник генерален директор на

...
Европейската комисия назначи Илияна Цанова за заместник генерален директор на
Коментари Харесай

Илияна Цанова става заместник генерален директор на ГД „Бюджет“ на ЕК

Европейската комисия назначи Илияна Цанова за заместител общоприет шеф на генерална дирекция „ Бюджет “. Тя ще дава отговор за обезпечаването на положително ръководство и дейно ръководство на риска на дейностите по приемане и разпределяне на заеми и други финансови интервенции, подхванати от Групово дело „ Бюджет “. Тя би трябвало да поеме новите си функционалности на 1 септември 2021 година

Илияна Цанова има извънреден опит от 20 години в интернационалното банкиране за развиване и вложения, мощни лидерски качества и управнически опит, както и отлични умения за водене на договаряния, което я прави доста подобаваща за основната роля в ръководството на финансирането на бюджетната поддръжка на Съюза за Плана за възобновяване в подтекста на рецесията, провокирана от COVID-19. В новото си качество тя ще извършва функционалностите на основен началник по ръководството на риска в Комисията, което ще ѝ разреши да черпи по-специално от солидния ѝ опит, добит преди този момент като заместител изпълнителен шеф на Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ) и на разнообразни висши длъжности в Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР).

Илияна Цанова понастоящем работи като ръководител на надзорния съвет на СОФ Кънект. До 2020 година тя заема длъжността заместител изпълнителен шеф на ЕФСИ – гаранционен механизъм в размер на 26 милиарда евро, възложен от Европейския съюз на групата на Европейската капиталова банка (ЕИБ) в поддръжка на стратегическите вложения в Европейски Съюз. Тя дава отговор за ръководството и осъществяването на ЕФСИ и за постигането на неговите стратегически цели посредством тясно съдействие с групата на Европейска инвестиционна банка и Управителния съвет на ЕФСИ. Освен това тя има над десетгодишен опит в региона на банкирането за развиване и устойчивото финансиране в Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Сред няколкото висши длъжности, заемани от нея в институцията, е тази на шеф на дирекция „ Съфинансиране от Европейски Съюз и финансов инженеринг “. В това си качество тя дава отговор за развиването на стратегическо съдействие с Европейската комисия за създаване и ръководство на смесени финансови принадлежности и принадлежности за шерване на риска в поддръжка на вложенията в региона на научните проучвания и нововъведенията, енергийната успеваемост и градското развиване, финансирането в региона на околната среда и климата, финансирането на МСП. Преди това е била асоцииран шеф, началник на екип в Европейска банка за възстановяване и развитие, отговарящ за основаването, осъществяването и реализирането на дългови и финансови инфраструктурни вложения в Югоизточна Европа, Украйна и Русия. Широкият професионален опит на госпожа Цанова се добавя от предходните ѝ разнородни задължения в търговски банки и консултантски услуги, като в същото време е поемала държавни длъжности за къси интервали от време в качеството на длъжностен заместител министър-председател, отговарящ за ръководството на средствата от Европейски Съюз в България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР