Европейската комисия наложи поредна глоба от 376,36 млн. евро на

...
Европейската комисия наложи поредна глоба от 376,36 млн. евро на
Коментари Харесай

ЕС глобява Intel с 376,36 млн. евро за нарушения на пазара на чипове

Европейската комисия наложи поредна санкция от 376,36 млн. евро на Intel за нарушение на антитръстовите правила на пазара на компютърни чипове, оповестява Euronews.

Глобата е обвързвана с практиките на Intel във връзка с господстващото й състояние на пазара на централни процесори (CPU) x86, които съгласно Европейски Съюз са изключили съперниците от съответния пазар.

Европейска комисия наложи санкция в размер на 1,06 милиарда евро през 2009 година, откакто постанови, че Intel е взела участие в две съответни противозаконни практики.

Европейски Съюз твърди, че компанията е предоставяла напълно или отчасти скрити отстъпки на производителите на компютри, при изискване че те закупуват по-голямата част от своите процесори x86 от Intel (условни отстъпки), и е плащала на производителите, с цел да спрат стартирането на артикули, съдържащи процесори x86 от конкурентни компании.

През 2022 година Съдът на Европейския съюз анулира решението на Комисията от 2009 година по отношение на практиката на Intel за отстъпки.

Институцията обаче удостовери, че практиките на Intel за налагане на очевидни ограничавания съставляват корист с господстващо състояние на пазара според разпоредбите на Европейски Съюз.

Европейски Съюз съобщи, че Intel не е обжалвал частта от решението от 2022 година, с която се удостоверява незаконосъобразността на тези ограничавания, което му разрешава да наложи понижена санкция от 376,36 млн. евро въз основа на съответните нарушавания.

" Intel е плащала на своите клиенти, с цел да лимитират, забавят или анулират продажбата на артикули, съдържащи компютърни чипове на нейния главен съперник. Това е нелегално съгласно нашите правила за конкуренция ", съобщи Дидие Рейндерс, комисар, отговарящ за политиката на Европейски Съюз в региона на конкуренцията.

" Нашето решение демонстрира уговорката на Комисията да подсигурява, че съществени нарушавания на антитръстовите правила няма да останат ненаказани ", добави той.

Intel не отговори на запитването за коментар по тематиката от Euronews.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР