Европейската комисия (ЕК) понижи прогнозата си за ръста на БВП

...
Европейската комисия (ЕК) понижи прогнозата си за ръста на БВП
Коментари Харесай

ЕК предупреди за началото на рецесията

Европейската комисия (ЕК) намали прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт на страните на Европейски Съюз през 2023 година от 1,5% до 0,3%, отбелязвайки, че през четвъртото тримесечие на 2022 година стопанските системи на множеството страни от блока няма да избегнат криза, заяви Bloomberg.

Очаква се, че в условия на нараснала несигурност, висок напън на цените на енергоносителите, понижаването на покупателната дарба на семействата, по-слабата външна среда и яростните условия на финансиране в Европейски Съюз еврозоната и множеството страни членки ще влязат в криза, се споделя в обичайния отчет на Европейска комисия за тримесечието.

До края на 2022 година се планува междинен стопански напредък на страните членки на Европейски Съюз да бъде 3,3%. Европейската комисия изяснява подобрението на прогнозата с увеличение на потребителските разноски за услуги след премахването на рестриктивните мерки, наложени поради COVID-19. През втората половина на тази година стопанската система на еврозоната навлезе в по-трудна фаза. В резултат на това той ще намалее с 0,5% през последните три месеца на годината и по-късно ще намалее с още 0,1% през първото тримесечие на 2023 година

От отчета следва, че в последна сметка стопанската система на три страни през 2023 година ще се сблъска със спад. Това са Германия, Швеция и Латвия. При това Брутният вътрешен продукт на Германия, най-голямата стопанска система в блока, ще намалее с 0,6% за година и ще бъде най-лошият индикатор в еврозоната.

По прогнозата на Европейска комисия през 2024 година стопанската система на Европа ще набере обороти, увеличавайки се с 1,6% в Европейски Съюз и с 1,5% в еврозоната. Чиновници от Брюксел признават, че икономическите вероятности на Европейски Съюз “Остават изключително неопределени ”, доколкото военните дейности на Русия не престават в Украйна, а “потенциалът за по-нататъшни стопански интервенции надалеч не е привършен ”.

Според еврокомисаря по стопанската система Паоло Джентилони главната опасност идва от неподходящото развиване на газовия пазар и риска от дефицит, изключително през зимата на 2023-2024 година

„ Растящите цени на силата и необузданата инфлация в този момент взимат своите жертви и сме изправени пред доста сложен интервал както обществено, по този начин и стопански “, акцентира той, представен от Financial Times.

Икономиката на еврозоната страда от рекордна инфлация, която доближи исторически връх от 10,7% през октомври. Очаква се в края на годината растежът на цените да бъде 8,5% и 6,1% през 2023 година
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР