Европейската комисия (ЕК) окончателно прекрати в петък Механизма за сътрудничество

...
Европейската комисия (ЕК) окончателно прекрати в петък Механизма за сътрудничество
Коментари Харесай

Брюксел окончателно премахна механизма за наблюдение върху България и Румъния

Европейската комисия (ЕК) дефинитивно приключи в петък Механизма за съдействие и инспекция по отношение на България и Румъния . Той беше основан през 2006 година преди приемането на двете страни в Европейския съюз (ЕС) и с него комисията наблюдаваше напредъка им със правосъдните промени и битката с корупцията.

Отсега нататък напредъкът на България и Румъния в региона на върховенството на правото ще бъде оценен само в границите на годишните отчети, които се изготвят и за всички останали страни членки на Европейски Съюз, оповестиха в петък както от самата комисия, по този начин и от българското външно министерство.

Министърката на външните работи Мария Габриел дефинира прекратяването на механизма за наблюдаване като " самопризнание и безрезервна оценка " за работата на българското държавно управление и парламент. Министърът на правораздаването Атанас Славов също сподели, че решението е " самопризнание за промените в региона на върховенството на правото ", и добави, че то ще се отрази удобно на процеса за интеграция на България в Шенген и в Еврозоната.

Председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен също поздрави България и Румъния за " забележителния прогрес, реализиран от присъединението им към Европейски Съюз до момента ".

Мониторингът над двете страни беше във връзка с правораздаването и битката с корупцията и проведената престъпност. Новината за окончателното му отпадане идва, откакто при започване на юли Европейска комисия “последни стъпки ” към премахването му.

Още предходният състав на Европейска комисия предложи отпадането на механизма за България, а сегашният ѝ състав също поддържаше тази позиция. Той обаче остана в действие, тъй като липсваше единогласие сред страните членки по въпроса за отпадането му.

Нидерландия, която дружно с Австрия спря България за Шенген през предходната година, беше главният покровител на тезата, че София би трябвало да продължи да бъде следена по този механизъм.
Въпреки че в последния си отчет Европейска комисия уточни, че и България, и Румъния са изпълнили " приемливо отговорностите, избрани в механизма ", комисията заключи и че липсват значими резултати в битката с корупцията, а политическото въздействие върху Висш съдебен съвет продължава.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР