Европейката комисия посочи днес България като страна, чиито икономически показатели

...
Европейката комисия посочи днес България като страна, чиито икономически показатели
Коментари Харесай

След речта на Юнкер: Какви са перспективите ни за Шенген?

Европейката комисия уточни през днешния ден България като страна, чиито стопански индикатори не се разграничат значително от тези на страните в еврозоната.

 Юнкер загатна няколко пъти България в годишната си тирада за положението на Европейски Съюз Юнкер загатна няколко пъти България в годишната си тирада за положението на Европейски Съюз
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер загатна през днешния ден няколко пъти България в годишното си слово за положението на Европейски Съюз, произнесено пред Ев...

Предложението на Жан-Клод Юнкер в годишната му тирада за разширението на еврозоната и присъединението на България и Румъния към Шенген провокира спорни мнения в съюза.

Холандският министър Марк Руте назова Жан-Клод Юнкер романтик след годишната му тирада, тъй като съгласно него Българи и Румъния не са подготвени към момента за Шенген.

Холандия постоянно е била срещу приемането ни в Шенген. Според Руте има подозрения за запазване на външните граница на Европейски Съюз и терзание от корупция.

Валентин Радев на среща на вътрешните министри в Брюксел изрази очаквания да влезем в Шенген по време на председателството ни, само че не е ясно дали по този начин считат другите министри. Още повече, че те взеха значимото решение да продължат вътрешния надзор в шенгенското пространство в подтекста на битката с тероризма. Министрите на Австрия и Германия също показаха опасения за запазване на външните граници на Европейски Съюз.
Томас Де Мезиер - министър на вътрешните работи на Германия: Споделям визията на Жан-Клод Юнкер за границите на Шенген, които биха могли да съвпаднат с тези на Европейския съюз, само че постоянно казано има още дълъг път за извървяване.
Европейската комисия се опита да изясни, че в думите на Юнкер няма привилигировани страни, като даде за образец България.
Маргаритис Схинас - представител на Европейската комисия: Председателят Юнкер беше доста явен, че никой няма желание да принуждава страните да се причисляват към еврозоната, в случай че те не желаят или не са подготвени. Ние сме подготвени за подкрепяне този развой, само че всички претенденти би трябвало да изпълнят критериите и няма да има директен път към еврозоната. Между другото разликата сред страните, които още не са в еврозоната и тези, които са вътре, не е толкоз огромна във връзка с критериите за участие. Ще ви дам един образец - България. В България инфлацията е 0,2 %, бюджетен недостиг от 0,4 % от Брутният вътрешен продукт и държавен дълг от 29,5 %.

Вижте още по тематиката в директното включване на Десислава Апостолова.
 Юнкер стяга разпоредбите за държание на еврокомисарите Юнкер стяга разпоредбите за държание на еврокомисарите
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вкара нови правила за държание на еврокомисарите, заяви Европейска комисия. С смяната на правила се цели пос...
 Юнкер прикани България и Румъния да влязат по-скоро в Шенген Юнкер прикани България и Румъния да влязат по-скоро в Шенген
Крайно време е България и Румъния да се причислят към Шенген. Това съобщи по време на речта си за положението на Съюза ръководителят на Европейската...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР