Еврокомисията одобри нотификация на държавна помощ за хуманно отношение към

...
Еврокомисията одобри нотификация на държавна помощ за хуманно отношение към
Коментари Харесай

ЕК одобри 178 млн. лева държавна помощ за свинете

Еврокомисията утвърди нотификация на държавна помощ за хуманно отношение към свинете за 178 млн. лева до 2022 година, оповестиха от Европейска комисия.

На 31 декември т.г. изтича крайният период на използване на настоящата все още скица на държавна помощ " Помощ за реализирането на непринудено поети задължения за хуманно отношение към свинете ".

В тази връзка от Министерството на земеделието, храните и горите създадоха план на държавна помощ за хуманно отношение към свинете. Срокът на използване на мярката е от 01 януари 2018 до 31 декември 2022 година.

Общият бюджет на помощта за интервала на използване е 178 857 320 лв.. Годишната сума ще се дефинира с решение на УС на Държавен фонд " Земеделие ".

Помощта е нотифицирана пред Европейската комисия на 01 юли 2017 година В нея са непокътнати главните характерности и ограничения от прилагащата се скица на държавна помощ.

С Решение на Европейската комисия от 27 юли 2017 година българската страна е известена, че схемата " Помощ за реализирането на непринудено поети задължения за хуманно отношение към свинете " е съвместима с вътрешния пазар. Тя е позволена за използване в сходство с Договора за действието на Европейския съюз (ДФЕС).

Целта на схемата е да бъдат подкрепени българските свиневъди да поемат непринудено задължения за хуманно отношение към животните по отношение на изискванията в пространствата за развъждане и качеството на фуражите в сходство с естествените потребности на животните.

Условия за приемането на помощта е фермерите да бъдат регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската активност и Наредба №3 от 1999 година за основаване и поддържане на указател на земеделските стопани.

Те би трябвало да бъдат дейни стопани по смисъла на член 9 от Регламент №1307/2013 на Европейския парламент. Броят на свинете майки и прасетата за угояване би трябвало да подхождат на потенциала на стопанството. Кандидатите трябла и да нямат отговорности към държавния бюджет и фонд " Земеделие ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР