Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация за подкрепа на Украйна

...
Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация за подкрепа на Украйна
Коментари Харесай

Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация за подкрепа на Украйна до победа

Парламентарната асамблея на НАТО одобри декларация за поддръжка на Украйна до победа. И прикани държавните управления на съдружниците да поддържат Украйна в нейното право да се пази, като отстранен някои ограничавания върху потреблението на оръжия, предоставени от съдружниците на НАТО за нанасяне на удари по законни цели в Русия. Сигурността и средствата, които държавните управления влагат в защита също бяха във фокуса на диалозите.



Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори на появилите се напоследък терзания: ще се изпращат ли задачи за образование на територията на Украйна като сподели, че НЕ, такива задачи няма да бъдат изпращани, само че уточни още че помощта за Украйна през последните няколко месеца се бави. И една позитивна наклонност: в случай че през 2014 година едвам три страни са отделяли по 2% от Брутния си вътрешен артикул за защита, то в този момент броят им е повишен до 19.

Служебният министър-председател Димитър Главчев уточни, че участието на България в НАТО е било не просто цивилизационен избор, а е дало опция за осъществяването на редица промени в България.



След срещата си на четири очи с генералния секретар на НАТО служебният министър председател Димитър Главчев опроверга появилите се изказвания, че ще изпращаме български бойци в Украйна:

" Това е характерен образец за хибридна офанзива и дезинформация. Никога не е обсъждана такава тематика във формат НАТО, не е обсъждана и през днешния ден такава тематика. Нека да бъдат спокойни българските жители, няма тематика за изпращане на български бойци в Украйна. "



По-рано пред Парламентарната асамблея на НАТО и генералният секретар Йенс Столтенберг отговори - ще се изпращат ли задачи за образование на територията на Украйна:

" Нямаме проекти да стартираме образования в самата Украйна. Ученията се вършат отвън Украйна. Ще работим за даване на оръжия и боеприпаси. "



България е ценена като благонадежден съдружник в НАТО, посочи Столтенберг. И добави, че с нарастването на разноските за защита с 20 на 100 предходната година, в този момент те доближават до 2% от Брутният вътрешен продукт. На въпрос на Българска национална телевизия, Столтенберг посочи, че поддръжката на НАТО за Украйна би трябвало да бъде по-координирана, отчетна и предсказуема:

" България, както и другите държави-членки на НАТО, дава невиждана помощ на Украйна. "

Димитър Главчев - длъжностен министър-председател: " Генералният секретар на НАТО остана удовлетворен от това, което сме създали все още и в границите на алианса сме добър образец. Така че от нас особено не е поискано разширение на военната помощ. "



Генералният секретар на НАТО означи, че през последните месеци има закъснение на помощта за Украйна:

" 99% от военната помощта за Украйна е предоставена от НАТО и това даде опция на украинците да освободят 50 % от територията, която Русия окупира при започване на войната. Проблемът е, че през последните месеци не предоставихме на Украйна това, което обещахме. Съединените щати прекараха 6 месеца да се договарят за новия пакет помощ. Европейските съдружници, които дадоха обещание 1 милион амуниции, не са доставили нищо близо до това число на Украйна. "

Михал Шчерба, президент на ПА на НАТО: " Украйна се нуждае от нашата помощ не след две години, не след два месеца, не даже след две седмици, те се нуждаят в този момент. "



Затова, съгласно Столтенберг, е нужен по-дългосрочен проект за помощ. Той уточни и, че Русия и Китай от ден на ден се съюзяват:

" Китай работи в режим на военна стопанска система и дава 90% от микроелектрониката, която Русия получава. Без тази икономическа поддръжка от Китай, Русия не би била в положение да води войната против Украйна по същия метод. Другият снабдител е Иран с доставката на дронове. "



фотоси: Българска телеграфна агенция

Столтенберг беседва и със служебния боен министър и с началника на защитата.

Автори: Милена Кирова, Ирина Цонева


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР