Eвродепутатът от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент,

...
Eвродепутатът от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент,
Коментари Харесай

Елена Йончева с конкретни предложения към ЕК за защита на журналистите в ЕС

Eвродепутатът от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, Елена Йончева, направи съответни оферти във връзка с свободата на медиите и отбраната на публицистите. В рамките на постоянно съвещание на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи Йончева изиска да се създаде европейски механизъм за мониторинг на положението на медиите в обособените страни, както и да се вкарат стандарти за гарантиране на сигурността на публицистите.
Елена Йончева сложи остро въпроса на Вера Юрова, еврокомисар по европейски полезности и бистрота. По-голямата част от живота си работех като публицист – като кореспондент от конфликтни зони и като проверяващ публицист и от персонален опит мога да ви кажа единствено едно – никоя война не е по-опасна от това да пишеш за случаи на корупция по високите етажи на властта. В момента медийната независимост в Европейски Съюз е подложена на две паралелни и еднообразно рискови закани - в някои държави-членки убиват публицисти, а в други – убиват самата публицистика, съобщи Елена Йончева.
Българският евродепутат изиска Европейската комисия (ЕК) да прегледа двете закани редом и да предприеме дейности, както за физическа отбрана, по този начин и за обезпечаване на регулярен медиен мониторинг, тъй че да се подсигурява интегритетът и независимостта на медиите. В отговор еврокомисар Юрова удостовери, че свободата на медиите ще бъде обект на доста задълбочена оценка в границите на новия механизъм за господство на закона.
През октомври тази година Европейска комисия ще разгласява първите отчети за положението на върховенството на закона в обособените страни от Европейски Съюз. В момента Европейска комисия създава методологията и критериите за оценка в три области - правосъдна система, положение на медиите и битка с корупцията. Европейска комисия упорства резултатите от оценките по новия механизъм да се обвържат със средствата, които държавите-членки получават от бюджета на Европейски Съюз.
Конкретно по линия на независимостта на медиите Юрова посочи, че ще се правят оценка редица индикатори, сред които и сигурността на проверяващите публицисти, финансирането на медиите, политически и стопански напън над публицистите. Очаква се още през м. март 2020 година Европейска комисия да показа първата си самодейност по линия на медийната независимост.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР