Еверест е най-големият трофей за планинарите, но се забелязва увеличаване

...
Еверест е най-големият трофей за планинарите, но се забелязва увеличаване
Коментари Харесай

Все повече неопитни катерачи атакуват трофея Еверест

Еверест е най-големият трофей за планинарите, само че се вижда увеличение на броя на неопитните катерачи, които поемат огромния риск да стигнат до " Покрива на света ", написа организация France Presse, представена от БГНЕС.
Индийски водач, строител от Охайо и някогашен маркетолог в онлайн медия стоят в базовия лагер и чакат своя късмет да качат 8848-хилядния връх този сезон. Те са теглени от същите въжета и се изправят пред същите рискове от измръзване, лавина и безсилие и, да - те си заплащат по друг метод за привилегията.
Критиците предизвестяват операторите, които понижиха цената на билета до 20 000 $ и одобряват даже и най-неопитните алпинисти. Междувременно конкурентни оператори оферират такси от 70 000 $ и имат по-малки екипи и упорстват за добре подготвени клиенти с опит.
„ За мен е огромно достижение да стигна до върха на света” споделя Мат Бренан, който работи в строителна компания в Съединени американски щати и е платил на компания, основана в Щатите, 65 000 $, с цел да опита да качи за първи път Еверест. „ Винаги съм желал да изкача огромните и взех решение, че в случай че желая да направя нещо, то моментът е сега” споделя 57-годишният, който оставя буквите си на Еверест единствено две години, откакто изкачва най-високия връх в Северна Америка – Денали – 6 194 метра.
През 1980 година непалското държавно управление разрешава единствено по един екип по маршрута до Еверест, което значи, че единствено готови и опитни катерачи с национална поддръжка и съществено спонсорство могат да се оправят с тази задача.
От 1990 година тази възбрана беше отстранена и по този начин се основава промишлеността, позната и през днешния ден. Тази година 346 души са си платили, с цел да се качат от южната част в Непал. 373 са издадените разрешителни през 2017 година 180 катерачи са подхванали нанагорнище от Тибет за предходната година. Шест индивида са починали.
Гай Котър е планински лидер към Еверест от 27 години и предизвести, че има много нови катерачи с малко опит. „ В днешно време хората могат просто да влязат в интернет, да си вземат евтини билети за експедиция. А и при някои оператори няма и критерии за опитността на катерача”, споделя Котър. „ Те не са планинари. Това са хора, които желаят да получат премията от изкачването на Еверест. Те преследват този трофей”, добавя той.
Тенсинг Норгей е първият човек, изкачил Еверест, дружно с новозеландеца Едмънд Хилари, през 1953 година и съумяват на седмия опит.
Днес катерачите дилетанти чакат да съумеят да качат върха от първия път, като по този начин подхващат доста опасности, водени от „ върховата треска” и заблуждавайки се, че откакто някой различен го е направил преди тях, значи и те могат.
„ Някой различен го е направил преди мен. Защо аз да не мога?”, споделя 33-годишният Бритън Даниелс Хорн, който работи в онлайн медия. Хорн е платил 70 000 $, с цел да качи Еверест, неговия втори 8-хилядник и споделя, че ще му отнеме години да откри парите и времето да го направи отново, в случай че в този момент не успее. „ Освен в случай че не ми кажат, че би трябвало да се върнем, считам да продължа напред”, декларира Хорн.

Притесненията по отношение на парите съпътстват катерачите, откогато съществуват комерсиални експедиции до Еверест. Много хора са очаквали, че ползата ще спадне след 1996 година, когато 8 души умират поради липса на опит.
„ С задоволително предпочитание всеки глупак може да качи този рид, само че по-трудната част е да слезе долу жив”, споделя Роб Хол, лидер на експедиции през 1996 година Но критици споделят, че Хол и неговият конкурентен лидер Скот Фишър, които умират през 1996 година, са били прекомерно фокусирани върху инвестицията на своите клиенти да качат върха, а не да оцелеят.
Дълги години операторите на Еверест предизвестяват, че неопитността на катерачи и оператори ще докара до повече гибел.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР