Евентуални преговори за нов договор за доставка на природен газ

...
Евентуални преговори за нов договор за доставка на природен газ
Коментари Харесай

Александър Николов: Преговори за нов договор с Газпром” само след като войната свърши

Евентуални договаряния за нов контракт за доставка на природен газ с " Газпром” могат да се водят едвам откакто войната в Украйна приключи, съобщи в неделя министърът на енергетиката Александър Николов.

В момента не се водят договаряния с " Газпром “ за новите дълготрайни контракти, „ тъй като човешкият живот е по-голям “ и се води война, а и в тази обстановка не може да се приказва за по-добри условия, това става в спокойна обстановка, разяснява Николов пред бТВ.

Преговори може да стартират през втората половина на годината и то единствено в случай че няма война, сподели Николов.

Инициирани са диалози за по-големи количества газ от Азербайджан, Гърция и Турция. Доставката на полутечен газ изисква разбор на всички прилежащи страни към нас, сподели Николов. По думите му страната ни има огромни благоприятни условия за различни доставки.

На 400 км от нас се води боен спор. Естествено е да има последствия за Европа и за България, сподели министърът. По думите му, в случай че войната спре, цените ще се върнат в естествените си равнища и е допустимо да не бъде признато поисканото от " Булгаргаз " за месец май нарастване на цената на природния газ с близо 40 %.

Цената на газа се образува в съответен миг и по отношение на всички съставни елементи. В този миг има смяна на цената на един от съставените елементи. Но в последната седмица цените се успокоиха доста, добави министърът.

С вицепремиера Асен Василев ще преглеждаме резултатите върху топлофикационните сдружения. Държавата може да мисли за отплата на битови консуматори в идващия отоплителен сезон. В момента не се плануват ограничения за бизнеса в тенденция цените на газа. Консумацията на природен газ не е толкоз висока и производството на ток не е толкоз подвластно от консумация на газ, уточни министърът.

След рухването на мораториума в края на март не чакаме смяна цените на тока, изясни Николов.

" Няма причина, България все още е с задоволително запаси за произвеждане на конкурентна цена, тъй че мисля, че в настоящия си състав Комисията за енергийно и водно контролиране работи, за това да бъдат удържани разноските на битовите консуматори “, разяснява Николов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР