Етническите туарегски бунтовници превзеха база на мироопазващите сили на ООН

...
Етническите туарегски бунтовници превзеха база на мироопазващите сили на ООН
Коментари Харесай

Бунтовници превзеха база на мироопазващите сили на ООН в Мали

Етническите туарегски бунтовници превзеха база на мироопазващите сили на Организация на обединените нации в Мали , оповестява " Ройтерс ". Преди мироопазващите сили да се изтеглят от базата си в Кидал в Северно Мали във вторник, те направиха скъпоструващ избор: те унищожиха част от оборудването там, с цел да избегнат попадането му в несъответствуващи ръце.

Малко откакто последният ескорт на Организация на обединените нации отпътува оттова, етническите туарегски бунтовници оповестиха, че са завладяли базата. В сряда локални поданици товариха камиони с конфискувано съоръжение артикули, в това число гуми, кабели и столове. Управляващата военна хунта в Мали, известна като MINUSMA, да напусне, защото връзките на страната с някогашните интернационалните съдружници се утежниха.

MINUSMA форсира напускането си през последните седмици , защото северно Мали беше погълнато от боеве сред бунтовниците и държавните сили, които се борят за надзор над регионите.
 Организация на обединените нации приключва мироопазващата си задача в Мали, Съединени американски щати упрекват
Организация на обединените нации приключва мироопазващата си задача в Мали, Съединени американски щати упрекват " Вагнер "

Започва планово евакуиране на миротворците до 31 декември тази година

Кървави боеве избухнаха към най-малко две бази на Организация на обединените нации, а други две също са били разграбени, съгласно два източника с директна информация за изтеглянето. Според изказвания на Организация на обединените нации над 10 мироопазващи чиновници са били ранени от взривни устройства, ударени от конвоите на Организация на обединените нации.

От задачата MINUSMA оповестиха, че са били принудени да унищожат съоръжение , в това число транспортни средства, муниции и генератори, които нейните сили не са могли да изтеглят, откакто държавното управление наложи ограничавания върху преместването им. Говорителят на задачата Фатумата Синкун Каба изясни пред " Ройтерс ", че съоръжение за милиони долари е било изгубено.

Властите не утвърдиха въздушна поддръжка за конвоите , пътуващи през някои от най-нестабилните терени в Западна Африка. Те подредиха прекъсване на вноса на някои горива и аварийни елементи и в някои случаи заплашиха сигурността на изтеглящите се мироопазващи сили, съгласно двама източника, директно осведомени с изтеглянето.

Правителството на Мали не отговори на претенции за коментар по случая.
 Съединени американски щати изпратили по простъпка милиони военни имейли до Мали
Съединени американски щати изпратили по простъпка милиони военни имейли до Мали

Част от електронните известия съдържат сензитивна информация

Анализатори по сигурността предизвестиха, че малийската страна може да се разпадне изцяло, което в допълнение дестабилизира района, където бунтовниците, свързани с Ал Кайда и Ислямска страна, печелят позиции.

MINUSMA в началото бе възнамерявала да напусне Кидал в средата на ноември, обясниха източниците. Оборудването, което беше унищожено там и в две други северни бази, можеше да бъде отстранено от камиони на Организация на обединените нации по-рано, само че хунтата на Мали блокира достъпа, настояват от Организация на обединените нации.

От организацията оповестиха за " Ройтерс ", че четири самолета са спрени от полет заради липса на части, само че не прецизираха за какъв вид самолети става въпрос.
 Клон на
Клон на " Ал Кайда " стои зад офанзива против военна база в Мали

Най-малко 49 цивилни и 15 бойци са били убити

Десетки претенции за импорт на Организация на обединените нации са останали без отговор, оповестиха от Департамента за мирни интервенции на организацията и Департамента за оперативна поддръжка във вътрешно писмо до Съвета за сигурност на 14 октомври.

Тъй като маршрутите на юг са застрашени от ислямистки екстремисти, задачата е проучила опцията за излизане през Алжир на север или Мавритания на запад , се споделя в писмото, като и двете се оказват " сложни за опериране ".

Двамата източника, които желаеха да останат анонимни, считат, че хунтата на Мали се е пробвала да забави отстъплението, с цел да си набави време да стигне до базите преди Организация на обединените нации да напусне.
 Сахел – спорове, преврати и миграционни бомби
Сахел – спорове, преврати и миграционни бомби

В духа на тогавашните марксистки обичаи и тук Русия работи с стратегия най-малко и стратегия най-много.

Ситуацията бележи завършек на задачата на Организация на обединените нации в Мали. Тя беше ситуирана в страната откакто северната ѝ част беше завладяна от ислямистки бойци и бунтовници туареги при въстание през 2012 година MINUSMA в началото оказа помощ да се възвърне известно успокоение, само че насилието продължи.

Хиляди цивилни са починали и повече от 170 миротворци са били убити в борба, което прави МИНУСМА най-смъртоносната задача на Организация на обединените нации.

Влошаващата се неустановеност провокира военни преврати през 2020 година и 2021 година След това пучистите изгониха френските войски, които помагаха в битката с ислямистите. След това започнаха да работят с съветския частен боен реализатор Вагнер и подреди на MINUSMA да напусне.

Мисията би трябвало да се изтегли до 31 декември. Досега над 6000 от общо 14 000 чиновници са напуснали, сподели говорителка на Организация на обединените нации.
 Клон на
Клон на " Ал Кайда " стои зад офанзива против военна база в Мали

Най-малко 49 цивилни и 15 бойци са били убити

Първият симптом за проблеми пристигна при започване на август, когато избухнаха борби сред армията на Мали и бунтовниците туареги към лагера на Организация на обединените нации в Бер на север. Мисията напусна лагера на 13 август, два дни по-рано. Нейният ескорт беше нападнат два пъти този ден, като бяха ранени четирима миротворци.

През октомври пукотевица към базата им в Тесалит, покрай границата с Алжир, принуди миротворците да се скрият в бункери, описа Организация на обединените нации. На 19 октомври изстрели удариха аероплан на MINUSMA при кацане.

Трима анализатори по сигурността разясниха случая пред " Ройтерс ". Според тях бунтовниците туарег се борят за независимостта на районът към Кидал, който назовават ​​ " Азавад ". Поради това той е точка на неустановеност, изключително след напускането на Организация на обединените нации.
 Прекратяват присъединяване на български военни медици в задачата в Мали
Прекратяват присъединяване на български военни медици в задачата в Мали

Страната ни взе участие с медицински екип, в състав от четирима военнослужещи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР