ЕСО топи дълговете към партньорите си, но въпреки това общият

...
ЕСО топи дълговете към партньорите си, но въпреки това общият
Коментари Харесай

Печалбата на ЕСО достигна 186 млн. лева

ЕСО топи задълженията към сътрудниците си, само че все пак общият размер на пасивите леко пораства. Приходите и от достъп, и от транспорт на електрическа енергия се усилват. Постъпленията от клиенти понижават леко до 1.3 милиарда лв. на годишна база.
На фона на всеобщото " обедняване " на останалите държавни енергийни компании Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) записва доста нарастване на облагата си към към края на деветмесечието. Тя към този момент е 185.9 млн. лева при 87.4 млн. лева година по-рано, демонстрира финансовият доклад на сдружението.

Основните аргументи за този добър резултат са увеличените доходи от достъп, транспорт, присъединение. Заслуга имат и приходите от достъп за производители на електрическа сила от. Фактор е и понижението на купената сила за софтуерни разноски по транспорт по отношение на същия интервал на м.г., заради спад на цените на пазарите, управлявани от енергийната борса.

Постъпленията от клиенти леко понижават до 1.3 милиарда лева при 1.6 милиарда лева за същия интервал на м.г., демонстрират още данните от доклада. Общият размер на приходите спада с 20% до 1 милиарда лева, а разноските са 819.7 млн. лева, или понижение с 32% по отношение на интервала януари - септември 2022 година. Отделно - паричните налични средства на ЕСО порастват с 90% и към този момент са 645 млн. лева, демонстрира още докладът.
Реклама
Пасивите на ЕСО нищожно нарастват до 3.7 милиарда лева при 3.5 милиарда лева година по-рано. Прави усещане, че комерсиалните отговорности към така наречен свързани лица са намалели доста и към този момент са 22.8 млн. лева (при 119 млн. лева за деветте месеца на 2022 г.). За сметка на това обаче общата сума по дълготрайните отговорности е повишена и към този момент минава 1 милиарда лева при 905 млн. лева година по-рано, демонстрира още докладът.

Финансите на ЕСО зависят основно от външни фактори - има ли ползване на ток и произвеждане, има и доходи. Решенията на енергийния регулатор също са от голяма важност, а фактор е и борсовата цена на електрическата сила.

Всичко това проличава и от самия доклад на компанията. Например приходите на ЕСО от достъп порастват с 42% до 18.5 млн. лева, а тези от транспорт - до 437 млн. лева, което е нарастване от 30% в съпоставяне със същия интервал на м.г. Приходите от достъп от производители, като се изключи производителите на вятърна и слънчева сила, са намалели с 27% до 55.7 млн. лева За сметка на това обаче с 29% са се нараснали тези по линия точно на ВЕИ производителите.

Реклама
Приходите по това перо към този момент са 19 млн. лева (при 14 млн. лева година по-рано), демонстрира още докладът. И това е обяснимо поради огромния интерес към развиването на бранша и поръчките за присъединение на нови уреди от страна на вложителите.
Свързани публикации Фондът за рационализация - кой какъв брой ще получи за уреди и възобновяване на мрежата 22 август 2023, 13:13 ЕСО регистрира 91 млн. лева облага, само че и натрупа нови пасиви през 2022 година 28 юни 2023, 11:46 ЕСО пусна полуработеща карта за вложителите във възобновими източници 19 юли 2021, 12:10 Високо напрежение за промишлеността 2 юли 2021, 11:46 Отпада една от огромните спънки за нови ВЕИ мощности в България 24 октомври 2020, 11:02
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР