Президентът на Китай Си Дзинпин днес започва европейската си обиколка,

...
Президентът на Китай Си Дзинпин днес започва европейската си обиколка,
Коментари Харесай

Си Дзинпин започва европейската си обиколка

Президентът на Китай Си Дзинпин през днешния ден стартира европейската си обиколка, която ще обхване Франция, Унгария и Сърбия.


Посещението идва в напреегнат миг. Отношението на Европейския съюз /ЕС/ към Пекин се втвърдява след голям брой шпионски кавги и продължаващата поддръжка на Китай за Русия във войната против Украйна.

Първата спирка на Си ще бъде Париж. Днес той ще дойде във френската столица, а на 6 май ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Макрон, Фон дер Лайен и Си се срещнаха за последно през април предходната година, когато европейците отлетяха за Пекин. Макрон дойде с бизнес делегация от 50 души и си потегли с 18 съглашения за съдействие, подписани сред френски и китайски компании. Френският водач обаче провокира стихия по време на това пътешестване, когато сподели, че Европа не би трябвало да става „ почитател на Америка “ по въпроса за Тайван. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън неведнъж е заявявал, че Съединени американски щати ще защитят Тайван военно при положение на опит за китайска анексия.

Личните връзки сред Си и Макрон бяха усъвършенствани предходната година, когато китайският президент заведе френския си сътрудник до Гуанджоу, град в Южен Китай. Следващата седмица Макрон ще върне услугата с посещаване в От-Пиренеи, планински район на Франция.

В Европейски Съюз има опасения по отношение на дезинформацията и задграничната интервенция. Поредният образец за това беше карцерът на помощник на немския евродепутат от " Алтернатива за Германия " /АзГ/ Максимилиан Крах по съмнение в шпионаж в интерес на китайците.

Тарифите върху електрическите автомобили са още по-тревожен въпрос за Пекин. Миналата година вносът на електрически автомобили в Европейски Съюз от Китай доближи 11,5 милиарда $.

Си Дзинпин ще посети и един от най-близките си съдружници в Европа, премиера на Унгария Виктор Орбан. Отношенията сред Китай и Унгария стават все по-близки през последните години. През февруари Китай предложи да задълбочи връзките си с Унгария в региона на правоприлагането, пренасяйки двустранните връзки оттатък икономическата сфера. Сътредничеството в региона на сигурността провокира безпокойствие в други европейски столици. Унгария към този момент е най-голямата база на Huawei отвън Китай и страната скоро ще бъде хазаин на първия европейски цех на автомобилния производител BYD.

В подмяна на това Орбан е гласен покровител на Китай на интернационалните конгреси. На няколко пъти Унгария се опълчи на оферти на Европейски Съюз, критикуващи Китай във връзка с правата на индивида.

Последната спирка от обиколката ще бъде визитата на Си в Белград - 25 години от падналите американски бомби против китайското посолство в сръбската столица. Инцидентът, при който бяха убити трима китайски публицисти, провокира голям скок в антиамериканските настроения в Китай. Той също по този начин втвърди враждебността на Пекин към НАТО, защото ударът се случи по време на въздушната акция на алианса против Югославия.

Посещението на Си ще „ подсети на света, че Китай и Сърбия са географски разграничени от евразийския континент, само че споделят едни и същи ползи в региона на сигурността ", сподели професорът по интернационалните връзки Шен Дингли пред " Гардиън ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР