Американската армия напуска Нигер и там ще бъде заменена от

...
Американската армия напуска Нигер и там ще бъде заменена от
Коментари Харесай

Русия нанесе удар по военния престиж на САЩ в Африка

Американската войска напуща Нигер и там ще бъде сменена от руснаци. Тази седмица контингенти на двете страни се засякоха в американската военновъздушна база в Ниамей. Какво аргументи това развиване на събитията, какво е особеното на американската военновъздушна база в Нигер и по какъв начин такава непосредственост сред руснаци и американци ще се отрази на обстановката в тази африканска страна?

Тази седмица няколко десетки съветски бойци бяха ситуирани в база 101 на американските Военновъздушни сили в Нигер. Това оборудване се намира до интернационалното летище “Диори Хамани ” в столицата Ниамей. Пристигането на руснаците стана на фона на решението на управляващите в Нигер да изтеглят американския контингент, който беше в страната от 2018 година

Правителството на Нигер разгласи сензационното преустановяване на съглашението за военно съдействие със Съединени американски щати през март тази година. Американската делегация изрази неодобрение от създаването от Иран на естествените запаси в страната, в това число уранови мини. Американски чиновници също показаха угриженост по отношение на предстоящото идване на съветски войски в Нигер.

Сега наличието на американски войски в Нигер се смята за нелегално. Общо в страната има не повече от 1100 американски военни. Преди това френските бойци изцяло напуснаха страната. Париж не съумя да реализира съглашение с армията на Нигер, която завзе властта в страната предишното лято.

Както изясни прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, Москва и африканските страни се интересуват от съдействие в региона на защитата. „ Ние развиваме нашите връзки във всички области, в това число защитата, с разнообразни африкански страни. Те се интересуват от това, ние също се интересуваме. И ще продължим да развиваме връзките си с африканските страни “, сподели Песков.

Твърди се, че съветските експерти са свързани с Африканския корпус, единица, която е предопределена да размени задачите на ЧВК Вагнер на континента. Според Ройтерс съветските военни са били настанени в обособен хангар и са се озовали до американците „ в миг, когато военното и дипломатическо съревнование сред страните става все по-ожесточено заради спора в Украйна “.

Шефът на Пентагона Лойд Остин по-късно посочи, че съветските военни нямат достъп до американски сили или американско съоръжение. „ Ще продължим да следим това. Фокусът ми постоянно е върху сигурността и сигурността на нашите сили. На този стадий не виждам сериозен проблем, който да визира отбраната на нашите сили “, сподели Остин.

Имайте поради, че в този момент има две американски бази в Нигер. В допълнение към базата в Ниамей, Съединените щати построиха “База 201 ” в северната част на страната в исторически известния град Агадес, хвалещ се с най-големия пазар за камили в света. Това е една от най-големите военни бази в света за потребление на тежки дронове “МКу-9 Рийпър ”. Цената на обекта беше повече от 110 милиона $. Именно тук е трансферирана част от американските военни от “База 101 ” след военния прелом в Нигер.

Докато в началото се предполагаше, че американските БПЛА ще бъдат употребявани в Нигер за битка с тероризма, на процедура това не се случи и след военния прелом полетите им бяха спрени. Оттогава американците водят договаряния за прекачване въз основата от Агадес в Гана или Кот д`Ивоар.

Процесът на евакуиране няма да бъде бърз и на американците ще им би трябвало почти толкоз време, колкото на французите, споделя Тамара Андреева, младши теоретичен помощник в Института за африкански проучвания на РАН. Френски контингент от 1500 бойци напусна страната от септември до декември предходната година. Според нея обстановката се повтаря в Мали, където след отдръпването на французите базите им са заети от съветски военни. „ Ниамей се интересува от съветски експерти, учащи въоръжените сили на Нигер “, изясни Андреева.

Тя напомни съдействието сред Русия и Нигер преди военния прелом предишното лято. Москва достави военни хеликоптери, а през 2017 година сред страните бяха подписани съглашения за военно и военнотехническо съдействие, доставки на военни артикули, взаимно образование на войски и продан на опит в битката с тероризма. „ Сега Русия уголемява и задълбочава съдействието с африканската страна в региона на сигурността и защитата “, акцентира специалистът.

За Москва е значимо – в това число в осведомителното поле – да подчертае разликите сред съветския и американския модел на съдействие, споделя Андрей Маслов, шеф на Центъра за африкански проучвания към Факултета по международна стопанска система и интернационална политика на ВШИ. „ Американците изискват африканските страни да споделят суверенитета, а Русия, в противен случай, е заинтригувана от подсилване на независимостта на африканските страни “, означи той.

Събеседникът не изключва, че Пентагонът ще забави изтеглянето на войските от Нигер с вярата за нови политически промени. Маслов изясни, че в редиците на въоръжените сили на Нигер има доста ученици на американски академии, посредством които ще продължи работата по ограничение на възходящото съветско въздействие.

„ Тази история, несъмнено, удря освен престижа и статута на американците и французите, само че и Запада като цяло. Това е нашият грамаден триумф, дипломатическа и военна победа. Но в случай че Изтокът е внимателен въпрос, то Африка е още по-фина. Нигер е бил под колониално робство от епохи и в този момент търси не храна и самун, а приятелско съгласие и равно отнасяне. Така че появяването ни в американската база е единствено началото на пътя ”, отбелязва политологът Рафаел Ордуханян.

В същото време събитията в Авиобаза 101 към този момент провокираха смесена реакция в прилежащите страни, в това число Нигерия, където британците и американците имат съществени ползи, изключително в петролния бранш. Съседните страни съвсем проведоха цяла специфична интервенция против държавното управление на Нигер, което избра нов вектор на своето развиване.

„ Има доста етнически и племенни ползи в тази богата на запаси страна. Трябва да вземем поради всичко това, не би трябвало да има еуфория. Трябва да консолидираме триумфа си и да продължим напред доста деликатно. Присъствието ни в Нигер се дължи на контрамерките на Ниамей против западните страни. Затова би трябвало да им предложим равностойна опция “, акцентира Ордуханян. Според него, като се има поради пренасочването на дипломатическите старания, Русия би трябвало да взаимодейства повече с африканския континент.

„ Там би трябвало да работят наши дипломати, неправителствени организации, културни центрове, да идват наши актьори. Укрепването на връзките на равнище обществена дипломация е ключът към бъдещия ни триумф в Африка. Трябва да се построяват многостепенни връзки, а не да се раздават десетки милиарди, както от време на време се случваше по времето на Съюз на съветските социалистически републики “, уверен е специалистът.

В същото време Русия даже индиректно не взе участие в разрастването на антизападните настроения в Нигер, напомни специалистът. „ Американците и французите направиха всичко сами. Наставническият звук и изказванията за удобния облик на колониализма, който съществуваше, изцяло разочароваха африканците в западната концепция и демонстрираха непрофесионализма на западната дипломация “, изясни Ордуханян.

В същото време събеседникът не изключва опцията за спор сред съветската и американската войска в Нигер, както се случи сред съветската и американската войска в Сирия. Причината може да бъде всякаква дреболия, даже до такава степен, че два бронетранспортьора да не съумеят да се разминат по еднакъв път. А поради опита, който американците натрупаха в Украйна, са вероятни провокации с присъединяване на локалното население. Затова Русия би трябвало да работи деликатно, заключава специалистът.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед47320Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед30678Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед66680„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед33590Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед35135Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед132850Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед92038Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед85087Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерация <
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР