Ескалацията на въоръжения конфликт в Донбас нараства. В петък (5

...
Ескалацията на въоръжения конфликт в Донбас нараства. В петък (5
Коментари Харесай

Три сценария за действията на Русия при настъпление на украинската армия в Донбас

Ескалацията на въоръжения спор в Донбас нараства. В петък (5 март) Въоръжените сили на Украйна обстреляха за следващ път позициите на Народната милиция на ДНР в региона на мина „ Гагарин ”, селата Весьолое и Октябр. В резултат трима бяха убити, а един бранител на непризнатата република беше ранен. Ответният огън унищожи позиция на 58-ма бригада от Въоръжените сили на Украйна, трима украински военнослужещи бяха убити и още четирима ранени. Никой не желае война, само че неизбежна ли е тя, пита журналистът Сергей Маржецки под едноименното заглавие в topcor.ru?
Много е говорено в детайли за аргументите по отношение на възможното обновяване на дейните военни дейности в Донбас. Преди всичко цел е увеличение на спадналия рейтинг на президента Владимир Зеленски измежду ура-патриотичната общност на Украйна и идването на власт в Съединените щати на Демократическата партия, която в действителност беше основателят на Майдана през 2014 година Може би си коства да се добави още един значим фактор: „ Газпром “ е крепко завързан към Украйна като директна страна през идващите 4 години, а Вашингтон и Брюксел явно са подготвени на всичко, с цел да създадат тази взаимозависимост непрекъсната и тя единствено да се ускорява. В момента, когато се водят договаряния за бъдещето на газопровода „ Северен поток-2 ", ръцете на Киев се развързват оптимално, за разлика от Москва. Този фактор безспорно ще изиграе своята роля за установяване на тактиката на дейностите на Кремъл в украинска посока.
Факт е, че без дейното подпомагане на Русия ДНР и ЛНР няма да могат да дълго време да устоят на натиска на въоръжените сили на Украйна. Ако Москва просто затвори своята граница и съобщи, че протичащото се там е чисто вътрешно украинско дело, двете републики ще бъдат обречени. Ключовият въпрос е доколко съветското управление ще бъде готово да отиде в отбрана на Донецк и Луганск.
Известният украински политически бежанец Ростислав Ищенко в изявление за YouTube-канала Solovyov-live допуска, че в отговор на огромна атака на въоръжените сили на Украйна Генералният щаб на Руската федерация може да отговори, като поеме контрола над целия Донбас в границите на първичните му административни граници, а също и отвън тях, „ грабвайки “ нови територии... Колко съответна е тази оценка, дано да размислим.
Разширяване?
Уместно е припомнянето, че на въпроса за вероятните дейности на Русия в отговор на украинската атака по време на Световното състезание по футбол през 2018 година, президентът Путин отговори по следния метод: Ако това се случи, мисля, че ще има доста тежки последствия за украинската държавност като цяло. ”
Звучи доста значимо и злокобно, изключително откакто Владимир Владимирович не си направи труда да дешифрира какво тъкмо е имал поради. Затова дано създадем догатката, че бихме могли да приказваме за тотално военно проваляне на Въоръжените сили на Украйна от Въоръжените сили на Руската федерация и унищожаване на украинската държавност, освен това самият той остави такова пространство за спекулации. Може ли Русия да победи Украйна и да стигне до Киев? Да, единствено че това ще бъде много скъпо във всички връзки: огромни загуби на жива мощ, военна техника, може да зародят проблеми с партизанщината и така нататък
Най-важното е, че Западът няма да гледа умерено на такава огромна война. Законът за правото на въвеждане на задгранични войски в Украйна към този момент е признат, заради което военната акция против Киев най-вероятно ще приключи с въвеждането на контингент на НАТО на нейна територията, а по-късно и в цяла Деснобрежна Украйна. Тук всичко ще зависи от бързината на Въоръжените сили на РФ и дейностите на ВДВ (Въздушнодесантни войски) да бъдат първите, които ще поемат контрола над тази територия. Всъщност това значи делене на Украйна. Дали НАТО ще се приближи до съветските граници или, в противен случай, ще се отдалечи, това е доста противоречив въпрос.
Сега Русия към този момент оглавява западните наказания и такива дейни експанзионистки пристрастености от страна на Кремъл ще завършат с нов пакет от още по-строги ограничаващи ограничения. Ще бъде допустимо да се не помни по-специално за Северен поток-2. Може би Киев даже ще спре преноса на съветски газ през своята територия и цените в Европа ще скочат, на което американските производители на полутечен газ единствено ще приветстват. Оптималното време за подобен сюжет към този момент е пропуснато още през 2014-2015. През 2021 година това също може да се направи, само че цената ще бъде доста висока, изключително в случай че вършиме всичко сами, без локални „ прокси ". Готов ли е Кремъл за такова утежняване?
„ Осетински сюжет ”
Повторението на сюжета от „ Олимпийската война ” през 2008 година наподобява доста по-реалистично. Нека напомним, че тогава Русия отговори на грузинската експанзия с директна военна мощ, защитавайки своите жители, живеещи в Южна Осетия и Абхазия. Формално и в този момент има учредения за това: след опростяване на процедурата за даване на съветски паспорт, повече от 400 хиляди поданици на Донбас съумяха да го получат. Ако Въоръжените сили на Украйна стартират огромна офанзива против ДНР и ЛНР и нашите съграждани стартират да умират, Министерството на защитата на РФ ще бъде задължено да се намеси.
Вярно е, че има едно „ само че “. По това време съветските миротворци, които бяха нападнати от грузинските военни, бяха в Южна Осетия въз основа на интернационален мандат. В Донбас, в случай че има някой руснак, той е единствено в неофициалния статус на „ почиващи “, както и доброволци. Освен това експанзията на Грузия тогава принуди Москва да признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия. Ще го направи ли през днешния ден по горния сюжет? Вероятността Кремъл през 2021 година да приложи рецептите от 2008 година може да се пресметна 50% на 50%.
„ Сами, все сами? ”
Нека напомним кардиналната позиция на съветското управление, че то „ почита ” избора на жителите на Донбас по въпроса за самоопределението на ДНР и ЛНР, само че не признава тяхната самостоятелност.
Крайният резултат от споразуменията от Минск би трябвало да бъде не независимостта, а връщането на Донбас в Украйна при „ специфични условия “. В рамките на тази политика просто няма смисъл да се употребява военна мощ за излизане отвън границите на сегашните ДНР и ЛНР. Всичко, на което Донецк и Луганск в действителност могат да разчитат при положение на огромна атака на украинските въоръжени сили, е подпомагане с оръжия, муниции и горива и смазочни материали, изпращане на съветски доброволци и " почиващи " за осъществяване на специфични интервенции.
Основната задача на РФ в този подтекст гласи: без да взе участие непосредствено, с цел да не попадне в идващия пакет от западни наказания, да не разреши ДНР и ЛНР да бъдат победени с военна мощ, пробвайки се да убеди Киев в неговата версия за завръщането им в Украйна.
В последна сметка се оказва, че без радикална смяна в методите на Кремъл към украинските въпроси, не трябва да се разчита на някакво военно знамение в Донбас.
Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР