Есента е пъстра и прекрасна със своите цветове. Навсякъде около

...
Есента е пъстра и прекрасна със своите цветове. Навсякъде около
Коментари Харесай

Как да се храним правилно през есента?

Есента е пъстра и прелестна със своите цветове. Навсякъде към себе си виждаме чудни багри – към момента има зеленина, само че множеството листа към този момент са жълти, червени и кафяви. Въпреки хубостта си, есента носи и доста промени – температурите варират, слънчевото греене понижава, времето става студено, стартират есенните дъждове.

Трябва да обърнем особено внимание на метода си на хранене, с цел да запазим здравето си през този сезон. Професор лекар Донка Байкова, която е диетолог и началник катедра Превантивна медицина във Факултета по публично здраве в Медицинския университет в София, изяснява, че приемът на 400 грама плодове и зеленчуци дневно ще ни подсигурява положително здраве и тонус през есента.

В студените месеци от огромна значимост за организма е постоянният банкет на задоволително витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Есента е плодородна и експертите поучават да заложим на сезонните плодове и зеленчуци. Разполагаме с богат избор сред сочни плодове и доста зеленчуци, които могат да се употребяват както в сурово положение, по този начин и приготвени – да вземем за пример зелето и морковите.

Не би трябвало да изключваме от менюто си месото, само че е целесъобразно да наблегнем на бедните на мазнини меса и на рибата, която да участва на трапезата ни най-малко един път седмично. Д-р Байкова поучава два дни от седмицата да са отдадени на постните ястия, за които през есента има доста и разнородни оферти. На масата ни наложително би трябвало да участват нискомаслените млечни артикули и яйцата.

При соковете също рекомендацията е да заложим на сезонните артикули. С сила за сполучлив ден ще ни заредят соковете от ябълки, круши и грозде. Можете да си приготвите напитка единствено от един тип от тези плодове или пък да ги смесите със сок от моркови и цвекло, което ще обогати усета и наличието на напитката.

 Ядене на Грозде

В последно време все по-голяма известност добиват фрешовете. Д-р Байкова изяснява, че те са комфортен и елементарен метод за набиране на витамини в забързаното ни всекидневие. Диетологът предлага плодовете и зеленчуците, от които се подготвят фрешовете, да са блендирани.

Това значи да се смелят в блендер задачите плодове, като по този метод във фреша се резервират фибрите им. Блендирането разрешава и втечняването на плодове, от които не може да се изстиска задоволително сок като авокадо и банани, и на листни зеленчуци като спанак и рукола.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР