Емблематичното за българския автомобилен спорт Рали България“ ще се проведе

...
Емблематичното за българския автомобилен спорт Рали България“ ще се проведе
Коментари Харесай

ПЪРВО В NOVSPORT: Рали България ще се проведе в началото на септември

Емблематичното за българския авто спорт Рали „ България “ ще се организира от 1-ви до 3-ти септември 2023 година

Ралито ще има нова локация, като за първи път то ще се организира към старопрестолната ни столица Велико Търново.

Новината заяви ръководителя на Автомобилната федерация на България Калоян Станчев, особено за Новспорт.

„ Надявам се, че новата локация ще даде и нов подтик на автомобилния спорт. Новото трасе предлага забавни прави, които ще са придизвикателство за екипажите, а и адреналин за злителите към трасето. За страдание последните две години поддръжката и обновяването на пътната инфрасктуктура бе занижена или напряко липсваше, а сигурността на водачите и публиката са от първостепеннно значение. Това наложи и смяна на мястото от Варненска област, към Велико Търново. Благодаря на кмета на гр. Варна Иван Портних за положените старания през годините. Благодаря и на кмета на гр. Велико Търново доктор инж. Даниел Панов за бързата реакция и оказваната ни помощ. Надявам се на забавно Рали България 2023 година “  Това съобщи още господин Станчев пред нашата медия.



Кратка  информация за Рали „ България “

Първото съревнование започва през 1970 г.  под името Рали „ Албена – Златни пясъци – Сливен “ и продължава под този формат с известни промени на името и трасето до 2002 година, когато ралито се придвижва по трасетата към Боровец под новото име Рали „ България “. Постепенно ралито се издига до най-високия европейски коефициент 20, което от своя страна докарва в България и най-известните европейски и международни водачи.

През 2010 година за първи и единствен за в този момент път Рали „ България “ е кръг от Световния рали шампионат WRC. В България идват топ тимовете и водачите в света, а надпреварата е следено от над 200 000 фенове по трасето. Ралито ще бъде запомнено и с това, че скоростната права над язовир Белмекен е правата на  най-висока надморска височина в целият шампионат през годината, а правата на спускането към язовир Батак бе избрана, като най -бързата в шампионата. Кими Райконен – международният първенец от Формула 1, също изпитва сложността на ралито. Неговото второ прекосяване през правата Белмекен приключва по таван в канавката. За благополучие той и неговият навигатор остават невредими, а правата е спряна поради тежката злополука. Все отново Кими продължава надпреварата, само че остава на 11-та позиция на финала. Ралито е извоювано от Себастиан Льоб, Дани Сордо е втори, а Петер Солберг остава трети. След тях се подреждат Мико Хирвонен, Себастиен Ожие и други

Българската диря в ралито са успехите през другите години на Илия Чубриков, Димитър Илиев, Крум Дончев и Мирослав Ангелов.

През идващите години Рали България последователно отстъпва своите позиции в европейската сан листа, най-много поради неиздължаването на таксата на Рали „ IRC Сливен 2012 “,  към интернационалната федерация, както и последващи слаби оценки за организацията му. Независимо от положените старания, в това число от Министерство на младежта и спорта и спортния министър Кралев да върне Рали „ България “ в Европейския рали шампионат, несъответстващите дейности на служебния министър Кузманов и неговият почитател Василев провалят организирането на кандидатското Рали „ България “ през 2022 година.

В началото на септември месец 2023 година Рали „ България “ започва още веднъж, с нови очаквания и упоритости.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР