Италианецът Франческо Баная от отбора на Дукати защити световната титла

...
Италианецът Франческо Баная от отбора на Дукати защити световната титла
Коментари Харесай

Франческо Баная защити титлата си в Moto GP

Италианецът Франческо Баная от тима на Дукати отбрани международната купа в клас Мото GP от Световния шампионат по мотоциклетизъм, откакто през днешния ден завоюва Гран При на Валенсия – финален кръг от сезона.

По този метод Баная става третият мотоциклетист в историята на Кралския клас, който дублира купата си след Валентино Роси и Марк Маркес.

Преди началото на днешния старт Баная водеше с 14 точки пред 2-ия Хорхе Мартин (Испания) от тима на Prima Pramac. Но италианецът към този момент можеше да чества купата си, откакто в 6-ата обиколка Мартин се удари в Марк Маркес и двамата напуснаха наложително.

Хорхе Мартин напусна пистата, разклащайки ръцете си от отчаяние, до момента в който шесткратният първенец Маркес накуцваше в последното му съревнование за Хонда.

25-годишният испанец се върна в питлейна, не съумя да сдържи страстите си и се разплака, преди да бъде успокояван от всички членове на отбора на Прамак. А денят стартира съвършено за 25-годишният испанец, който направи отличен старт, като се изкачи от шесто място на решетката до второ и оказваше напън върху Баная. В началото той имаше проблеми, слезе до 8-ото място, върна се на 2-ото и тогава пристигна злополуката с Маркес.

Това е втората поредна година, в която Баная печели купата в последния ден. Мартин понижи преднината си до единствено 14 точки в събота с победа в спринтовата конкуренция, само че очевидно това беше и последната му дума в битката за купата.

Времето на новия остарял първенец е  40:58.5350 минути. Втори се подреди при този трагичен процес различен италианец – Фабио Джанантонио от тима на Грезини, който остана на 0.176 секунди. Третото място на подиума през днешния ден е за французина Йоан Зарко от Прамак, изостанал на 0.360. топ 6 допълниха Брад Биндър (Ред Бул) от Южна Африка на 4-ото място на 2.347, Раул Фернандес (Испания) на 4.636 и Алекс Маркес (Испания) на 4.708.

Биндър дълго време водеше в класирането и 15 обиколки преди финала даже дръпна на върха, само че Баная по-късно подвига оборотите и го измести.
В генералното класиране за купата Баная приключва с 467 точки, пред Хорхе Мартин с 428 и Марко Бецеки (Италия) с 329. Биндър приключи на 4-о място, а Зарко е 5-и.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР