Екстремните климатични явления стават все по-чести и представляват заплаха не

...
Екстремните климатични явления стават все по-чести и представляват заплаха не
Коментари Харесай

Над 18 млн. жилища с евтин наем са изложени на риск от бедствия

Екстремните климатични феномени стават все по-чести и съставляват опасност освен за притежателите на жилища, само че и за наематели.

Според последния отчет за американските жилища чартърен, направен от Съвместния център за жилищни изследвания към Харвардския университет, над 18 милиона жилища чартърен в Съединени американски щати са изложени на опасности, свързани с климата и метеорологичните условия, оповестява CNBC.

Изследователите от Харвард съчетават данните от Националния показател на риска на Федералната организация за ръководство на изключителни обстановки с петгодишното изследване на американската общественост, с цел да открият кои жилища се намират в регионите, в които се чака да има годишни стопански загуби от екологични рискове като пожари, наводнения, трусове, урагани и други

" Жилищният фонд чартърен е най-старият и огромна част от него не е приспособен за възходящата периодичност, съвестност и многообразие на екологичните рискове ", разяснява София Уедин, анализатор, фокусиран върху жилищата чартърен, жилищното преустрояване и достъпността в Съвместния център за жилищни изследвания.

Според последния отчет на Националния център за информация за околната среда през 2023 година е имало 28 метеорологични и климатични бедствия с вреди на стойност 1 милиард $ или повече, което е рекорден брой.

Тези метеорологични разстройства са предизвикали вреди на обща стойност 92,9 милиарда $ - оценка, поправена с инфлацията, откри организацията. 

" Ясно е, че климатичните опасности освен се случват по-често, само че тук-там, където живеят хора, заради което следим увеличение на тези вреди с течение на времето ", споделя Джеръми Портър, началник на отдела за проучване на последствията от климата към First Street Foundation, организация с нестопанска цел в Ню Йорк.

Освен това, съгласно изследванията на First Street Foundation, към два пъти повече парцели в Съединени американски щати са изложени на риск от наводнения, в сравнение с регистрира FEMA. А застраховката против наводнения е наложителна единствено за парцели, които се намират в формалните заливни зони, добавя Портър.

Някои наематели няма по какъв начин да избегнат риска поради финансова неустановеност

На национално равнище 45% от еднофамилните жилища чартърен и 35-40% от жилищата в дребни, междинни и огромни многофамилни здания се намират в квартали, които са изложени на годишни загуби от опасности, свързани с климата, демонстрира изследването на Харвард.

Единиците с най-голям риск са мобилните къщи и кемпери, добавя Уедин. Въпреки че те са по-малък дял от наемния фонд, 52% от създадените единици се намират в региони с рисково излагане на климатични условия.

Тъй като пазарът към този момент е изправен пред намаляващо предложение на налични жилища с невисок наем, " екологичните опасности в действителност биха изострили съществуващите проблеми с достъпността ", счита Уедън.

Експертите настояват, че наемателите на жилища с невисок наем или субсидирани доста постоянно остават с жилището, което имат, или нямат същото равнище на подвижност като по-заможните наематели.

" Тези групи от популацията са по-уязвими и не разполагат с финансови средства, с цел да се защитят от съществуващите опасности ", споделя Портър. " Това е един тип утежнителен риск, когато виждаме, че тези нараствания на климатичните опасности стартират да засягат хора, които не могат да си разрешат да се отдалечат от риска. "

По-голямата част от щатските и локалните средства, които покриват помощта след злополучие, са предопределени за притежателите на жилища, а не за живеещи чартърен, което още повече усложнява обстановката.

Основен ремонт и отбрана от бедствия

Жилищата с невисок наем или субсидирани жилища също се сблъскват с проблеми, свързани с опазването на околната среда, заради което са в неприятно физическо положение.

Според изследването на Харвардския университет в жилищата, отдавани чартърен за по-малко от 600 $ на месец, има по-високи равнища на физическа некомпетентност, дължаща се на неприятно положение и компроментирана конструкция.

Това, от което се нуждаят наемателите, са по-големи вложения в съществуващия фонд и усъвършенствания, които могат да понижат вредите по постройката и да подобрят нейната резистентност на рискове.

Как наемателите могат да се защитят

Важно е наемателите да схванат, че се нуждаят от застраховка, с цел да защитят имуществото си.

Наемодателите и притежателите на здания са виновни за поправянето на физическите вреди, нанесени от климатични рискове, като тези поправки ще зависят от това дали наемодателят или притежателят на постройката са покрити от имуществена застраховка, споделя Портър.

Но застраховката на наемодателя на постройката не покрива персоналното имущество на наемателите. Затова те би трябвало да ревизират какви бедствия са включени в застрахователната им лавица. Възможно е да се нуждаят от допълнения или от обособена лавица, с цел да покрият опасности като наводнения или трусове, споделят специалистите.

Въпреки че огромна част от рисковете са отвън контрола на наемателите, те могат да изследват, с цел да вземат осведомени решения и да се приготвят.

Преди да се реалокират в нов регион, наемателите би трябвало да проучат заливната зона, да потърсят постройка с устойчиви характерности и да схванат на какви опасности е изложен този регион, като употребяват принадлежности за търсене, като картата за наводнения на FEMA или riskfactor.com - инструмент за търсене, подсилен от разбора на данни на First Street Foundation.

В някои региони наемодателите би трябвало да оповестят на бъдещите наематели дали парцелът се намира в заливаема зона или дали в предишното е имало наводнения.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР