Експертите от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на

...
Експертите от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на
Коментари Харесай

Потвърдено от БАН: Никаква радиация

Експертите от Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика на Българската академия на науките въз основата на съществуващата мониторингова система на института удостоверяват, че няма повишение на радиоактивния декор в страната в последните седмици.

Няма риск за популацията на България и не се постанова предприемане на радиационно-защитни ограничения. Това се споделя в известие на Българска академия на науките.,

В известието се напомнят събитията - пожарът, зародил на 4 април в зоната с стеснен достъп към АЕЦ " Чернобил "

За разлика от предходните години в този момент пожарът е достигнал в непосредствена непосредственост до площадката на АЕЦ " Чернобил " и намиращото се покрай нея вместилище за високоактивни радиоактивни боклуци от нуклеарните уреди в Украйна.

Този факт също не трябва да всява боязън у хората, тъй като даже огънят да навлезе на самата площадка би трябвало да се знае, че всички уреди на нейна територия, в които има радиоактивни субстанции, са от негорими материали - железни и железобетонни структури

Въпросното вместилище е построено в сходство с всички модерни правила за сигурност.

За територията на България естествения радиационен гама-фон е в границите от 0,06 до 0,40 µSv/h, т.е. измерванията са в рамките на нормата, акцентират от Българска академия на науките.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР