Eкспертен съвет на управляващата коалиция обсъжда в Министерството на финансите

...
Eкспертен съвет на управляващата коалиция обсъжда в Министерството на финансите
Коментари Харесай

Експертен съвет на коалицията обсъжда актуализацията на бюджета и антикризисните мерки

Eкспертен съвет на ръководещата коалиция разисква в Министерството на финансите актуализацията на бюджета и препоръчаните антикризисни ограничения. На влизане в постройката на МФ Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия съобщи, че бюджетът е подготвен за внасяне, следва финално разискване. Помощта за най-уязвимите ще бъде реалност, добави той, представен от БГНЕС.
Реформи не са заложени, заложени са антикризисните ограничения, изясни ръководителят на бюджетната комисия Любомир Каримански от " ИТН ". Една от промените, която не виждам, уточни той, е на цялостната социалноосигурителна система дружно с пенсионната.

Има много заложени промени, разяснява от своя страна ръководителят на ПГ на " Продължаваме Промяната " Андрей Гюров. Той означи, че има явен план за целия месец юни, с цел да може бюджетът да мине през Народното събрание и ограниченията да влязат в действие от 1 юли. Антикризисните ограничения са заложени в актуализацията на бюджета, друго, което е заложено, са административни промени в няколко министерства, където се чака значително покачване на заплатите, добави депутатът. По думите му това върви с усъвършенстване на личния състав.
„ Противно на спекулациите на опозицията, сега имаме по-нисък дълг “, сподели той. „ Целият пакет от ограничения, които ще влязат в актуализацията, е към 2 милиарда лв. “, заяви Гюров.

Ивайло Мирчев от " Демократична България " сподели, че от групировката държат в действителност бюджетът да влезе в действие от 1 юли, тъй като би трябвало да се изплащат новите пенсии. Имаме оферти, които не са свързани с това да желаеме пари за нещо, а съответни промени, добави депутатът от Демократична България.

По-рано през днешния ден в коридорите на Народното събрание вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви, че все още се планува бюджетното салдо да не се трансформира, т.е. дефицитът да остане 4,1 %. Не се възнамерявала и смяна на оптималния застрахователен приход и минималната работна заплата.

" Трябва да има някаква предвидимост и до края на годината параметрите, които станаха факт на първи април, да важат “, изясни той. Василев чака идната седмица Министерският съвет да одобри законопроектите за актуализация на държавния бюджет, на бюджетите на Държавното публично обезпечаване и на Националната здравноосигурителна каса, а по-късно да влязат за разискване в Народното събрание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР