Експеримент върху нажеженият пясък направи преподавател от Университета по аграрни

...
Експеримент върху нажеженият пясък направи преподавател от Университета по аграрни
Коментари Харесай

Пясъкът в Румъния като пещ. Румънец изпържи яйца в тиган

Експеримент върху нажеженият пясък направи учител от Университета по земеделски науки и ветеринарна медицина в Букурещ. Изпържи яйца на слънце, употребявайки единствено тиган върху парещ пясък и слънчевата топлота. Той не употребява никакъв огън, оповестява Диджи 24.

Експериментът на учения, извършен в румънската община Мършани в окръг Долж, Михай Енеску желае да притегли вниманието към явлението на опустиняване в региона на Олтения и да показва, че температурите, които се усещат на равнището на земята, са доста по-високи от публично измерените.
-->
" Човешкото тяло усеща няколко градуса повече от температурите, оповестени от метеоролозите, заради отразената от земята топлота. Така да вземем за пример 40 градуса се усещат като 45 и повече. Колкото повече се доближаваме до равнището на земята, толкоз по-топло е. И почвата става " пещ ", изяснява Енеску.

Той употребява и термометър, който регистрира температурата в тигана. От фотосите, оповестени на профила му във Facebook се вижда по какъв начин градусите последователно се покачват до 78. Всичко продължава към 3 минути.

" Експериментът не е кулинарен, а обезпокоителен сигнал за обстановката с пясъците в региона на Олтения, по-специално в Мършани, Долж. " Опитайте се да останете пет минути на пясъка на слънце, само че предлагам да не сваляте обувките си ", споделя Михай Енеску, представен от Диджи24.

По негова информация единствено в окръг Долж има 100 000 хектара пясък. Според него допустимо решение за оправяне на почвата е залесяването с акации. Университетският учител се надява скоро да стартира залесяването на повърхност от 4000 хектара в региона на Мършани, където най-голямата пясъчна дюна е висока 18 метра, написа vremeto.dir.bg
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР