* Екопак работи по пилотен проект за събиране на алуминиеви

...
* Екопак работи по пилотен проект за събиране на алуминиеви
Коментари Харесай

Ще изхвърляме разделно и кеновете за бира

* " Екопак " работи по пилотен план за събиране на алуминиеви опаковки от ресторанти и нощни заведения, сподели изпълнителният шеф Тодор Бургуджиев * Бизнесът ще заплаща такса съгласно цената за преправка на опаковките
Алуминиеви опаковки, като да вземем за пример кенове от бира, ще би трябвало да се събират разделно и да се рециклират. От 0 % сега, през 2025 година това би трябвало да се прави с 50% от отпадъка. В пакета “Кръгова стопанска система ” на Европейски Съюз е записано, че до 2030 година страните-членки са длъжни да събират и рециклират 60% от този тип опаковки.  

Изискването, заложено в европейска тактика за запазване на околната среда, би трябвало да влезе като норматив и у нас, заяви изпълнителният шеф на „ Екопак България “ Тодор Бургуджиев . Организацията е пазарен водач в България с близо 42% дял за разделно събиране, преработване и оползотворяване на боклуци от опаковки и е с 15-годишна история. 

Вече има пилотен план за събиране на алуминиевия боклук. " Работим в определени общини с рестроранти, нощни заведения и търговски обекти, които изхвърлят най-вече кенове за бира, като събираме и извозваме отпадъка за наша сметка ”, заяви Бургуджиев. Той очаква  до 2021 година да се събират най-малко 10% от опаковките. Това обаче ще коства доста пари. Трудностите идват най-много от това, че алуминиевите опаковки се крадат всеобщо от контейнерите, тъй като цената за звук е доста висока - 1500 лв.. За съпоставяне, звук хартия се изкупува против 150 лв.. 

Бургуджиев изясни, че в директивата на Европа за запазване на планетата са залегнали съществени растежи за събиране и преработване и при другите типове опаковки, като най-строги са условията за пластмасите - до 90% от бутилките би трябвало да бъдат оползотворявани.
За тях влизат и други ограничения, да вземем за пример олекотяване на бутилките и основаване на нови артикули, при които капачката не се отделя, а етикетът също би трябвало да предстои на преработване. 
Нови такси за бизнеса, 100 млн. от Европейски Съюз за нововъведения
До 1-2 година бизнесът ще заплаща така наречен екомодулирани такси, които ще се пресмятат съгласно това какъв брой ще коства преработката на съответната опаковка. Бургуджиев даде за образец капсулите с кафе, които се състоят от пластмаса, алуминий и остатъчен артикул. Тяхната преправка ще е комплицирана, което би наложило и по-високи такси. 
Вдигането на условията на Европа за преработване неизбежно ще оскъпи крайния артикул. Затова е значимо да се търсят други възможности. Като да вземем за пример при бирите да се заобикалят пластмасовите бутилки и да се усилят стъклените. 

Много произведения, измежду които пластмасови чаши за кафе, вилици, клечки за уши, ще бъдат изцяло неразрешени . В същото време бизнесът би трябвало да обезпечи техни заместители. Заради това Европейски Съюз е заделил 100 млн. евро за нововъведения до 2020 година, сподели още Бургуджиев. Сумата ще нарастне до няколко милиарда до 2025 година и ще докара до разкриването на няколко стотин хиляди работни места, добави той. 
България се оправя доста сполучливо с преработването на пластмасовите бутилки. При заложени цели в този момент от 22,5%, ние изпълняваме 44-46%. Така че за събирането на тези опаковки не е нужно въвеждането на депозитна система /да ги връщаш против заплащане/. 
България е доста по-напред от прилежащите страни и във връзка с преработването на другите типове опаковки. Имаме три завода за преправка на стъкло с потенциал 350 000 т, до момента в който в Румъния е единствено един, Сърбия и Македония пък въобще нямат. С хартията работи предприятието в Пазарджик, а в " Стомана " Перник рециклират метали. Ще бъде отворен нов цех особено за преправка на найлонови торбички в Елин Пелин. 
Внасяме боклуци за преправка
У нас дори се внасят боклуци за преработване. Например полиетилен, с какъвто са цялостни западните стопански системи, идва за преправка против 100 евро за звук. 
Китай, където се преработваха 8000 т боклуци от целия свят, е забранил вноса им. Така предходната година Англия е била принудена да изгори 8000 т хартия, която не е могла да изнесе за преработване. От Запад към страните от Централна и Източна Европа главно се изнася RDF /твърдо гориво от боклуци, което е примес от материали, да вземем за пример хартия, пластмаса и др./. У нас то се употребява в циментовия цех в Девня. 
Как да научим дребни и огромни да сортират боклука
За да се оправим с разделното събиране на боклуци и оползотворяването им, което е извънредно значимо за опазването на околната среда, преди всичко би трябвало да научим хората да се отнасят отговорно, подчертаха от " Екопак ". Затова измежду главните действия на организацията са просветителните стратегии. 
Сред акциите главен акцент е работата с децата. С тази цел през 2013 година започва " Стара хартия за нова книга " , в която през 2018 година се включиха рекорден брой участници - 11 290 деца от 6 града. 
В " Златно перце " - училищен шампионат по бадминтон, участваха 200 хлапета сред 1 и 7 клас. 

" Нахрани ме! Ям разделно " - куклено шоу за най-малките, се организира в 8 града, а 1835 деца " храниха " Хартояд, Стъклояд и Пластояд - с цел да получат трайни привички да събират отпадъците разделно.
Сред акциите е и " Рециклиращо учебно заведение! Учители за чиста природа! " - учебен пакет с методически инструкции в помощ на учителите за провеждането на екочас на класа за възпитаници от 1 до 12 клас. Предоставени са материали на 178 учебни заведения в цялата страна, а 107 учители са се записали в специфичната мрежа. " Не чакаме просветителното министерство да вкара екологията в образователните стратегии, а вършим всичко допустимо да дадем достъп на учителите и учебните заведения до материалите, от които те могат да се възползват изцяло гратис ", сподели Мариана Петкова, управител „ Връзки с обществеността и връзки “ в Екопак ".  
" Екопак " се гордее и с просветителния център в София, открит предходната година, какъвто няма в нашата част на Европа. Той е предопределен за гратис образование на подрастващите за изгодите от разделно събиране и преработване, както и за смисъла на тази активност за опазването на околната среда. Центърът е част от комплекс, в който се намира най-модерната линия на Екопак България, профилирана в сортирането на опаковки от хартия, пластмаса и алуминий. 
" Екопак " работи доста интензивно и с общините. Сред плановете е годишният конкурс " Най-зелена община " . През 2018 година в него се включиха 19 селища, а спечелилите получиха финансиране на своите планове - 25 000 лева за огромна община - Русе, и 10 000 лева за дребна община - Левски. 
През 2017 година започва и осведомително - просветителната стратегия " Заедно в интерес на обществото и природата " , която през предходната година разшири своя обсег в съдействие с водачите в бързооборотните артикули и модерната търговия. Включиха се 46 от най-любимите марки и магазини на българина, като изпратиха общо екологично обръщение към потребителя. 
" Има още доста какво да се направи, само че измежду най-важните неща е повишение на съзнанието на обществото ", акцентира Тодор Бургуджиев. 
В числа
* През 2018 година “Екопак България ” събра и рециклира 60,69% от заявените от производителите количества опаковки на българския пазар при сложена от Министерство на околната среда и водите цел 60%. 
  
* 1189 компании, членуващи в организацията, са заявили, че през 2018 година са пуснали на българския пазар 166 371 т опаковки. От тях „ Екопак България “ е събрала разделно и предала за преработване 100 959 т   боклуци от опаковки. 46 667 т   са били хартия и картон, 24 103 т -  стъкло, 18 003 т - пластмаса, 5064 т - метал и 7079 т - дървесина.

* За последните 5 години организацията регистрира междинен растеж на година от 5% на събраните и рециклирани боклуци от опаковки

* Общата стойност на вложенията на " Екопак " през предходната година възлизат н а 2 014 800 лв.. 

* Компанията ръководи системите за разделно събиране на боклуци в 83 о бщини с население от 2 571 508 поданици и обслужва 15 763 контейнера с три цвята.

* Организацията работи с 24 рециклиращи предприятия, с 20 площадки за сепариране и 16 сортиращи съоръжения.

* Със събраните за преработване боклуци през 2018 година Екопак избави от изсичане 606 600 дървета, спести над 320 млн. кВтч електрическа енергия, 1 483 090 милиарда л питейна вода и 152 676 барела нефт. Намали размера на депонираните боклуци на градските депа с над  419 787 куб.м.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР