Екипът на частната лунна мисия “Хакуто-Р, която бе изстреляна на

...
Екипът на частната лунна мисия “Хакуто-Р, която бе изстреляна на
Коментари Харесай

Екипът на лунната мисия Хакуто-Р отбеляза важен междинен успех

Екипът на частната лунна задача “Хакуто-Р ”, която бе изстреляна на 11 декември чрез ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9 ”, означи значим промеждутъчен триумф. До този миг тя е пропътувала 1.376 милиона километра в далечния космос и с това сложи връх за най-отдалечената галактическа задача, която не е ръководена и финансирана от страна, а от частния бранш. Кацането на Луната остава планувано за края на април.

Преди да опиша по-долу критериите, позволяващи на компанията-разработчик айспейс да разгласи промеждутъчен триумф, чакаме идната огромна стъпка да бъде маркирана в средата на март. Стъпката, озаглавена “Успех 6 ”, включва завършването на всички маневри в далечния космос. Ако тя бъде изпълнена, в края на март следва идната стъпка, озаглавена “Успех 7 ”, а това е навлизането в орбита към Луната.

Ето какво се е случило до този миг: екипът на задачата е съумял да удостовери, че структурата на галактическия уред “Хакуто-Р ” е издържала вибрациите и напрежението при изстрелването и освобождението от ракетата-носител “Фалкън 9 ” – това е стъпката, озаглавена “Успех 2 ”. Също по този начин управлението е сполучило да разгърне крачетата за кацане.

Екипът открива, че температурите на борда на “Хакуто-Р ” са по-високи от плануваното, само че в границите на допустимите за галактическия уред граници. Положителен резултат от това е, че не се постанова да се включват нагревателите, които значи, че задачата по този метод пести ток.

В информационно отношение всичко протича обикновено. Единственото отклоняване е било установено директно след изстрелването, само че инженерите бързо съумели да стабилизират “Хакуто-Р ”. Всички данни се смъкват и качват навреме.

 Камерата на “Хакуто-Р ” е снимала сполучливо Земята. Photo credit: ispace

Слънчевите панели генерират повече ток от предстоящото. Няма изненадващи преразходи на електрическа енергия. Екипът следи деликатно равнищата на зареждане на батериите и те са естествени.

Горивната система работи безпроблемно. Температурите са по-високи от предстоящото, както беше упоменато нагоре, само че всичко е в допустимите граници и екипът проучва дали по-високите температури биха се отразили на по-продължителните маневри, с цел да вземат ограничения.

“Хакуто-Р ” е оборудван с девет компютъра. Един от тях се рестартира неведнъж, само че казусът не оказва въздействие на задачата, защото има голям брой запаси.

Всички потребни товари, които галактическият уред транспортира, са тествани и клиентите на задачата удостоверяват тяхното положение. Един от тях е претърпял особеност, само че клиентът е работил взаимно с инженерите на айспейс и казусът е бил позволен. Разработената от айспейс камера е снимала Земята.

Айспейс е интернационална лунна компания с офиси в Япония, Европа и Съединени американски щати. Тя оповестява, че създаването на идващите задачи протича по проект. След като първата задача кацне през април тази година, втората ще бъде изстреляна през 2024 година, а третата – през 2025 година.

Инфо: Айспейс

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР