Екип на Plovdiv24.bg стана свидетел на интересна атракция на Сахат

...
Екип на Plovdiv24.bg стана свидетел на интересна атракция на Сахат
Коментари Харесай

Интересна атракция на Сахат тепе

Екип на Plovdiv24.bg стана очевидец на забавна атракция на Сахат тепе – скално катерене. Катереше се Илияна, а за нейното обезпечаване се грижеше Мария, и двете от Клуб за планинско-приложни спортове “Агарта ".

Тепетата в Пловдив са съвършен регион за спортно катерене с направления от 6 до 10 категория на компликация, настояват скалните катерачи. Всеки от тях си има несъмнено място или маршрут по който тренира.

Илияна, която видяхме през вчерашния ден, катери скалите от 7 години, с спирания. Твърди, че има доста контузии и признава, че от време на време е страшничко от горната страна, само че пък има доста адреналин.

Мария през днешния ден също е катерила, само че ние видяхме момента на обезпечаването на сигурността на Илияна. Задържа я чрез въжета, с цел да не падне. Казва, че е доста значимо скалният катерач да се доверява на колегата си, когато катери.

Двете девойки ни разкриха, че на 4 и 5 юни тази година, от 10 до 16 часа, в Пловдив ще се организира Детски фестивал на знанието и придвижването. Той е проведен от библиотека " Иван Вазов ", Сдружение с нестопанска цел " Асоциация за обществена, здравна и правна помощ “ и Клуб за планинско-приложни спортове " Агарта " – Пловдив, в съдействие със Съвместното командване на специфичните интервенции /68-а бригада Специални сили/.

По време на фестивала децата на Пловдив ще имат опция да чуят забавни лекции, да видят и вземат участие в демонстрации, да се ориентират с компас, да влязат в ролята на избавител, биолог, академик, откривател на пещери, да научат за непознати животни и растения и да опознаят отвесния свят на алпинизма и катеренето.

Тази година, за първи път ще има и пункт за скално катерене, в източното подножие на рид Бунарджика /до църквата " Св.Св. Петър и Павел " /.

В рамките на този фестивал ще бъде направена връзката сред знанието и придвижването и това по какъв начин наученото в библиотеките може да бъде на практика приложено на открито, по какъв начин да култивираме здрав дух в здравото тяло, по какъв начин да се живее интензивно и по какъв начин безвредно да взаимодействаме с природата и околната среда.

За присъединяване във фестивала са поканени:

1. Регионален природонаучен музей, който ще показа информативен щанд за активността си.

2. Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив

3. Пещерен клуб Пълдин – Пловдив, който ще направи проява на съоръжение и техника за изследване на пещери и водолазно съоръжение..

4. Пещерен клуб Ъндърграунд – София.

5. Пещерен клуб Джендема – Пловдив.

6. Клуб за планинско-приложни спортове Агарта – Пловдив, който ще обезпечи опция на децата да се срещнат с отвесния свят на катеренето и да се изкачат на 45-метровата постройка на Библиотека " Иван Вазов ".

7. Алпийски клуб Пловдив, както и катерачи от цяла България, който ще обезпечат на децата опция да ревизират силите си в занятие по скално катерене на скалите на рид Бунарджика.

8. Българска федерация по спелеология.

9. Планинска избавителна работа, отряд Пловдив, която ще показва екипировка и съоръжение за планинско избавяне.

10. Сдружение Аварийно избавяне – Пловдив, което ще показва техника и съоръжение за градско избавяне и избавяне в комплицирани терени /вкл. Първата в България офроуд кола за спешна помощ, купена и оборудвана с дарения. /

11. СКСО /68-а бригада Специални сили/ което ще запознае децата с ориентирането с карта и компас.

12. Таекондо клуб Тракия, който ще взе участие с демонстрации и показване на спорта си.

13. Детско-юношески танцов състав “Тракийци " - с. Калековец.

14. Кризисен център за деца, жертви на принуждение - Пловдив.

15. Общински подслон за безстопанствени животни, който ще запознае децата на Пловдив с някои от питомците си, за които най-голямото благополучие ще е да намерят своя осиновител и своя дом.

16. Асоциация на родителите на деца с повреден слух – АРДУС.

17. Клуб по Кофукан-карате – Пловдив.

18. Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив.

19. Книжарница " Мечо Пух ", която ще провежда пункт за изобразяване.

Списъкът е отворен и предстои на допълнение.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР