ЕК даде зелена светлина за въвеждане на еврото в Хърватия,

...
ЕК даде зелена светлина за въвеждане на еврото в Хърватия,
Коментари Харесай

Хърватия въвежда еврото, България ще трябва да почака. Защо?

ЕК даде зелена светлина за въвеждане на еврото в Хърватия, която се причисли към Европейски Съюз преди по-малко от 10 години. България, която влезе в " чакалнята " на еврото дружно с Хърватия, ще би трябвало да изчака. Защо?

Решението следва закономерно от заключителната оценка на Европейска комисия, която гласи, че Хърватия извършва критериите за въвеждане на еврото. Експертите са създали разбор на стабилността на обменните валутни курсове и на инфлацията в Хърватия, която членува в Европейски Съюз едвам от 2013 година. Така по-малко от 10 години след присъединението си към Европейски Съюз Хърватия е подготвена да вкара и общата европейска валута. Доклад на ЕЦБ също стига до извода, че страната извършва критериите за въвеждане на еврото. Фактическото прекосяване към общата европейска валута ще стане на 1 януари следващата година, когато еврото ще размени хърватската куна.

Номер 20

Според председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен влизането на Хърватия в еврозоната ще укрепи освен хърватската стопанска система, само че и самото евро, което, по думите ѝ, за 20 години се е трансформирало в една от най-важните валути в света. " Еврото е знак на европейската мощ и единение ", съобщи още Урсула фон дер Лайен.

От общо 27 страни членки на Европейски Съюз еврото дотук са въвели 19 страни. Освен Хърватия национални валути имат още България, Румъния, Унгария, Полша, Чехия, Дания и Швеция. Според европейските контракти всички страни от Общността, като се изключи Дания, се задължават да вкарат еврото, когато изпълнят критериите за това. Някои страни като Швеция и Унгария обаче не преследват доста пламенно тази цел.

В Хърватия се надяват, че еврото ще даде мощен подтик на туризма, който е извънредно значим бранш за адриатическата страна. В същото време доста хора се притесняват, че прекосяването към еврото ще увеличи съществено разноските за живот.

България получава неприятна оценка

С Хърватия еврозоната към този момент ще включва 20 страни членки на Европейски Съюз, а рекомендацията за нейния банкет значи и това: че страната изпреварва България, която влезе в " чакалнята " на еврото дружно с Хърватия, отбелязва по тематиката немският " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ). Изданието напомня, че държавното управление в София още през 2018 година заявява желанието си за бърз банкет в еврозоната. Сега обаче излиза наяве, че Европейска комисия не го предлага.

Две са аргументите за това, добавя изданието: България не извършва критерия за непоклатимост на цените, нито е хармонизирала в задоволителна степен националното си законодателство, включително и устава на Централната банка, с условията и разпоредбите в Европейски Съюз. Корупцията и проблемите с върховенството на закона са другите две слаби места на България, обобщава изданието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР