Ех, беше чудна нощ, топла нощ, нощ за вино, лунна

...
Ех, беше чудна нощ, топла нощ, нощ за вино, лунна
Коментари Харесай

Джак Керуак: В края на краищата… пътят трябва да води към целия свят.

" Ех, беше чудна нощ, топла нощ, нощ за вино, лунна нощ, нощ да притискаш момичето си, да приказваш, да плюеш и да се възнасяш. Което и направихме. "

" Чувствах се прелестно, пред мен се разтваряше целият свят, тъй като по това време към този момент не мечтаех. "

" Ние се раздаваме и вземаме, и вървим в цялата тая невероятна и сладостна неразбория, която криволичи във всички направления. "

" Какво възприятие изпитваш, когато се отдалечаваш с кола от свои хора и ги гледаш по какъв начин се смаляват в прерията зад теб, до момента в който черните точици, в които са се трансформирали, напълно се стопят? Изпитваш възприятие за безкрая на света, издигнал свод над теб, и възприятие за разлъка. Но ние едвам чакахме да стартираме идната луда случка под небето. "

" Помисли си какви са им грижите — броят благите, умуват къде да преспят снощи, какъв брой пари ще коства бензинът, какво ще е времето, по какъв начин да стигнат там, за където са се запътили, а пък те, по този начин или другояче, ще стигнат, нали разбираш? Те изпитват нуждата да се тревожат и да мамят времето, като си измислят всякакви неотложни задания, те са постоянно угрижени, постоянно се оплакват, душите им в действителност не мирясват, до момента в който не се натоварят с някоя хубава изпитана грижа, а откакто един път я изнамерят, одобряват подобаващата за нея физиономия и тя, нали разбираш, е нещастна; от самото начало нещастието кръжи към тях, те го осъзнават, това също ги изтезава — и по този начин до безкрайност. "

" За пръв път в моя живот времето не ме докосваше, не ме галеше, не ме смразяваше или потеше, а се бе разтворило в самия мен. Атмосферата и аз бяхме станали едно. "

" Кой е твоят път, братче? На момчето-светец, на безумеца, на дъгата, на шарената рибка или кой? Тоя път води на всички места, той е за всеки, може да бъде извървян по всевъзможен метод. "

" …Просто не знам какво да върша, толкоз ми е хубаво и леко в тоя утрешен свят. Знаеш ли, че ние най-сетне пристигнахме на небето. То надали е по-прохладно и по-велико, не е допустимо да е друго. "

" Тъй че умерено можем да не мислим за друго, а единствено да продължаваме напред с изправени глави, устремно, нали разбираш, и да се опитаме да вникнем в този свят по този начин, както в действителност, почтено казано, никой различен американец не е правил преди нас. "

" Защото единствените хора за мен са лудите, тези, които са луди за живот, луди за диалози, луди за избавление, тези, които пожелават всичко едновременно, които в никакъв случай не се прозяват, нито дрънкат баналности, а горят, горят, горят като приказни жълти фойерверки, разпукват се измежду небето, истински звездни паяци, а от вътрешната страна блясва синкавата светлина на сърцевината им и тогава всички се стъписват: " Аууууу! " "
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР