Новият президент на Северна Македония не спомена конституционното име на

...
Новият президент на Северна Македония не спомена конституционното име на
Коментари Харесай

Еврокомисията за РСМ: Споразуменията със София и Атина трябва да ...

Новият президент на Северна Македония не загатна конституционното име на страната по време на церемонията по полагането на клетва през вчерашния ден (12 май).

 

Стано също по този начин посочи, че " това, което се чака от Северна Македония, беше доста ясно посочено в последния отчет за напредъка на страната (по разширението на ЕС) през есента на предходната година ".

 

Според Петер Стано в този отчет се показва, че " страната би трябвало да поддържа положителни връзки с другите страни от процеса на разширение и да продължи присъединяване си в районни начинания ", и се акцентира, че " съществуващите двустранни съглашения би трябвало да се извършват добросъвестно от всички страни, в това число Преспанското съглашение сред Северна Македония и Гърция и Договора за другарство, добросъседство и съдействие с България. Това е, което Европейски Съюз чака от Северна Македония ".

 

Запитан дали държанието на управляващите в Северна Македония ще продължи да бъде същото (т.е. да не употребяват конституционното име на страната) и какви ограничения би могъл да предложи Европейски Съюз, може би стопански, в подтекста на нейната европейска интеграция, Петер Стано означи, че " Европейски Съюз и неговите представители, а точно ръководителят фон дер Лайен, комисаря Оливер Вархеи (еврокомисар по въпросите за съседството и разширяването) и Жозеп Борел са безапелационни, че чакаме и ще работим с новоизбраните управляващи в Северна Македония, както с президента, по този начин и с новото държавно управление, за това по какъв начин да помогнем на страната да продължи напред и да отговори на упованията, които Европейски Съюз е сложил в подтекста на пътя за присъединение на Северна Македония към блока ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР